Дарія Шевченко

Перший мільйон тонн зерна нового врожаю зібрано: які виклики перед аграріями постають далі (відео)

Збір врожаю у самому розпалі. Станом на 8 липня українські аграрії намолотили вже понад 1,1 млн тонн зерна

Мінагрополітики повідомили, що майже в усіх областях України аграрії розпочали збирання ранніх зернових та зернобобових культур, намолотили вже понад 1,1 млн тонн зерна. Однак перед аграріями далі постають виклики. Які саме – розповів народний депутат України Іван Чайківський.

Згідно з даними Мінагрополітики зібрано перший мільйон збіжжя в Україні. Це тішить. Але з іншої сторони перед аграрним сектором стоїть ряд величезних проблем. Одна з найглобальніших – відсутність коштів на комплекс осінніх робіт на полях. Ціна зерна зараз настільки низька, що перед аграріями постає питання: А чи будуть при таких цінах на збіжжя гроші, щоб засіяти озимину під урожаю 2023 року?, – каже Іван Чайківський.

За його словами, собівартість посіву пшениці на Тернопільщині зросла від 35 тисяч до 38 тисяч за гектар, посіву ячменю озимого – від 34 тисяч до 39 тисяч  ярого ячменю – в середньому 32 тисяч гривень за гектар. Тепер треба розділити на врожай, який збирається в тому чи іншому регіоні, і ми будемо бачити відповідно собівартість одної тонни. Собівартість тонни на Тернопільщині в межах 5,5 – 6,5 тисяч гривень, а на ринку пропонують по 3 тисячі за тонну.

Нардеп розповів, що чимало фермерів заявляють про те, що зараз в Україні не рентабельно вирощувати ані ячмінь, ані пшеницю. Деякі аграрії шукають альтернативи та переходять на соняшник, адже його ринкова вартість зараз у 2 рази вища, ніж пшениці та ячменю.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео