Дарія Шевченко

Розпочався сезон малини: скільки коштує ягода на ринку?

Експерти кажуть, що поки малини обмаль, а ціни – космічні

Пан Ігор з Тернопільщини вже 7 років вирощує малину. Каже, що війна негативно вплинула на продаж ягоди, пише agronews.ua.

По-перше, коливання курсу. По-друге – логістика суттєво подорожчала. І плюс стоять корки перед кордоном. Найсуттєвіший чинник – під час війни люди масово виїхали за кордон. І питання – хто цю ягоду буде збирати в цьому році, – розповідає фермер.

Крім цього, подорожчали засоби захисту рослин і добрива.

За кордон продукція їде вже замороженою. І переважно так працюють всі виробники малини в Україні. Але поки ще не запрацювали на повну заводи з переробки – тобто заморозки – свіжа ягода йде на ринок.

200 гривень кілограм, 180 за кілограм. Залежить від малини, – розповідає продавчиня на ринку. - А значно більша і красивіша малина коштуватиме 300-350 гривень за кіло – це на гуртовому ринку.

Однак на стихійному ринку пластиковий стаканчик малини вартує 50 гривень. Причиною високої вартості ягоди є несприятливі погодні умови, кажуть експерти.

Весна і початок літа не були такими сприятливими. Це було головною причиною того, що перші збори малини були досить дорогі для споживача, – пояснює експерт плодоовочевого ринку Олександр Хорев.

За логікою, ціни у розпал сезону мають знизитися. А це вже через кілька тижнів. Утім головний чинник – воєнні дії  – впливатиме і на ціни, і на спроможність людей купувати вітамінні ягоди.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео