Віра Олександрович

Перукарні у Тернополі працюватимуть, якщо виконають ряд серйозних вимог

Паничев

Надалі дотримуватися чітких обмежувальних заходів і санітарних вимог при поступовому скасуванні карантинних умов закликав усіх заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

Своє прохання, що стосувалося насамперед підприємців і керівників організацій та установ, що мають намір відчинитися із 11 травня, медик озвучив під час засідання оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 8 травня.

Штаб2
Штаб2

- Нам важливо не втратити позитив, якого вдалося добитися у Тернополі завдяки вчасному введенню карантину, - каже він. – Ситуація у місті дійсно є кращою за загальнообласну. Рівень захворюваності серед категорії тернополян у віці 70+ лише 3,5%. Це – хороший показник, адже більшість смертей від коронавірусу фіксують саме серед літніх пацієнтів. Тому я би попросив соціальних працівників, які обслуговували старших людей, продовжувати цю роботу. Аби літні люди зараз не виходили на вулицю або робили це якомога рідше.

Вихід із карантину медик бачить поступовим і тривалим. Причому у магазинах та супермаркетах, а також у закладах громадського харчування, сфери обслуговування тощо, на його думку, треба весь час дотримуватися чітких обмежень та інших вимог щодо нормативів кількості клієнтів і дистанції між ними, графіку провітрювання і прибирання, а також – дезінфекції та прибирання.

Нагадаємо, про те, що перукарні, ремонтні майстерні, ринки і музеї відкриють у Тернополі із наступного тижня міський голова заявив 7 травня. Уже сьогодні таку можливість підтвердили на засіданні оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації (про вимоги до кафе і ресторанів читайте ТУТ – прим.).

Правила відвідування перукарень після послаблення карантину, як і обіцяли у Києві, нещодавно оприлюднили у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ):

  1. У перукарнях і салонах краси має відбуватися обов'язковий температурний скринінг працівників перед початком роботи із подальшим не допущенням до виконання обов’язків працівників, в яких виявили температуру понад 37,2 град. або ознаки ГРВІ;
  2. Прийом клієнтів здійснюється винятково за попереднім записом із дотриманням часового інтервалу не менш як 15 хв між відвідувачами для уникнення контакту між ними. Очікування черги – тільки ззовні приміщення із дотриманням принципу соціального дистанціювання 1,5 м;
  3. Перебування сторонніх осіб та очікування послуги клієнтами в закладі забороняється (за винятком одного із батьків, які супроводжують малолітніх дітей і тих, які супроводжують осіб з інвалідністю);
  4. Організація на вході до закладу місць для обробки рук антисептиками спиртовмісними із концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів і понад 70% - для етилових спиртів;
  5. Увага! дозволяється одночасне перебування клієнтів у закладі із розрахунку не більш як 1 особа на 10 кв. м площі зали обслуговування. До того ж, клієнтів допускатимуть в зал лише у масці (у тому числі – саморобній), але щоб були прикритими і рот, і ніс;
  6. Між місцями надання послуг дистанція має бути не менш як 2 м. Працівники і персонал повинні використовувати медичні маски, респіратори без клапанів та одноразові рукавички;
  7. Після кожного клієнта слід проводити дезінфекцію і прибирання поверхонь та дезінфекцію багаторазових інструментів.

Відповідно, суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити своїх працівників 5-денним запасом засобів індивідуального захисту і дезінфікуючих засобів та організувати контроль за ними. Інформація для клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування має бути при вході до закладу, а також про це треба повідомляти при проведенні записів телефоном, на сторінках в Інтернеті та у соцмережах. Вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках треба виконувати із використанням миючих і дезінфекційних (у кінці зміни) засобів не рідше як кожні 2 години, перед відкриттям і після закінчення робочої зміни. Окрім того, треба забезпечити тимчасове відсторонення від роботи осіб із групи ризику (тих, хто досягнув 60-річного віку, або має хронічні захворювання, що пригнічують імунітет – прим.).

Працівники перукарні повинні:

- регулярно мити руки рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше як раз на 3 години, а також - після відвідання громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;

- прикривати рота і носа при кашлі чи чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою. Утримуватися від дотиків обличчя руками, від контактів з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань (кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо);

- самоізолюватись в разі виникнення респіраторних захворювань.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео