Євгенія Цебрій

Під час експедиції на Тернопільщині зібрали понад сотню експонатів для музею (фото)

Серед зібраних речей, є вишиванки та предмети сільського побуту, яким 100 і більше років.

Етнографічну експедицію околицями Залозецької територіальної громади організував місцевий краєзнавчий музей. Під час експедиції зібрали старовинні предмети побуту та вишивку. Серед них: вишиванки з автентичними візерунками, прялки, колиска та інші побутові речі селян кін. ХІХ-поч. ХХ століття. 

- Попереду тривалий процес вивчення, типологізації, реставрації та консервації експонатури! А її привезли, мабуть, сотню! В основному речі із сіл: Чорний Ліс Залозецької громади, Крутнева - Лопушненська громади Тернопільської області та Попівців Підкамінської громади Львівської області, - повідомив Терену директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин.

експедиція
Старовинні предмети побуту, зібрані під час експедиції

За його словами, найперше на меті музею - збір старої залозецької вишивки. На її основі планують видати каталог та провести виставку, яка відбудеться у Тернополі 19 травня у обласному художньому музеї з нагоди Дня вишиванки.

- Ми дали клич по громаді, щоб люди приносили вишиванки та старі довоєнні фото, на яких зафіксована традиція носіння цього одягу. Адже до наших днів таких речей збереглися одиниці, - каже Василь Ільчишин. - В основному є радянська повоєнна вишивка, а давньої автентичної мало з різних причин: хтось спалив, хтось викинув, комусь з’їли миші, знищив час та вологість.

Вишиванки з автентичними візерунками є особливо цінними для музею

Музей звернувся за допомогою до старост сіл і вони справилися зі своїм завданням навідмінно, адже як ніхто знають жителів своїх сіл. Спершу вишивку приносили старости, потім почали телефонувати люди, директори шкіл, вчителі, священники. 

- Є люди, які не мають можливості привезти нам вишивку чи фото, тому ми вирушили до них, - каже директор музею. - Ми поїхали в сусідню громаду, де при школі був музей. Його вже давно закрили, речі порозтягували по складах, горищах, де вони лежали невідомо скільки часу. Вишивка знищилася, але ми її відновимо. Серед вишиванок є багато таких, які мають свою історію. Є такі, що були вишиті на засланні в Сибіру, на заробітках закордоном у довоєнні часи, є партизанські речі. Найдавніші вишивки, які нам вдалося відшукати, датуються кінцем 1800-х років.

 

Серед речей, зібраних під час експедиції, є колиска, посуд, прялки

Фото Василя Ільчишина.

Вибір читачів за тиждень

Відео