Євгенія Цебрій

Підливали очні краплі у напої: суд виніс вирок одному з учасників групи, яка грабувала жителів Тернопільщини

Через дію ліків люди непритомніли, тоді у них забирали цінні речі і гроші. Потерпілі втратили десятки і навіть сотні тисяч гривень

Три роки умовно отримав один з учасників злочинного угрупування, яке грабувало людей, підмішуючи у напої очні краплі. Вирок жителю Львівської області нещодавно виніс Тернопільський міськрайонний суд. 

За розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень передбачене покарання від 8 до 15 років позбавлення волі. Однак оскільки обвинувачений уклав угоду з прокурором про визнання вини, суд пом’якшив покарання. 

Нагадаємо, у листопаді 2021 року на Тернопільщині затримали групу, яка грабувала людей, підливаючи ліки в напої. Чоловіки входили в довіру до перехожих поблизу залізничних та автовокзалів, закладів відпочинку, пропонували їм випивку, в яку підмішували очні краплі. Як повідомляв начальник Головного управління Нацполіції області Олександр Богомол, небезпека цього препарату в тому, коли він потрапляє в організм людини з напоями, які притупляють відчуття смаку, людина впродовж годин, а той й пів доби не пам'ятає, що з нею відбувається. Вона попадає у важкий стан, подібний до алкогольного сп’яніння. Як вказано в інструкції, якщо перевищити рекомендовану дозу під час прийому препарату може виникнути тахікардія, збудження, порушення психічної реакції, втомлюваність, порушення розпізнавання близько розташованих предметів, дезорієнтація в просторі, зміна емоційного стану. При прийомі препарату у великих дозах - параліч дихання і кома.

- Цей препарат притупляє відчуття смаку, і людина впродовж годин, а той й пів доби не пам'ятає, що з нею відбувається, - каже Олександр Богомол

Були випадки, коли ми виявляли потерпілих через годину-півтора після вчинення злочину. Людина була викинута в лісопосадку за межами міста, пограбована, залишена в безпорадному важкому стані, який міг привести до незворотних наслідків, - розповідав очільник поліції області. - Хто не вживає спиртного, медпрепарат підливали і в чай чи каву. Одного чоловіка не брало, то йому влили таку дозу, що коли ми його знайшли, переживали, щоб не помер. Люди інколи приходили до себе через 12-15 годин.

У травні цього року поліція завершила досудове розслідування та направила до суду обвинувальний акт щодо 4 учасників злочинної групи.

Як йдеться у вироку суду, у липні минулого року двоє чоловіків сформували групу, до якої залучили ще двох помічників, серед який і обвинувачений. 

Учасників злочинної групи затримали у листопаді 20201 року

Свою злочинну діяльність організована група здійснювала згідно заздалегідь розподілених між її учасниками ролей. Обвинувачений закупляв в аптеках лікарський засіб, шукав на вокзалах, у закладах харчування, на міських площах  людей, які можуть мати кошти, входив до них у довіру, безпосередньо брав участь у вчиненні нападів з метою заволодіння чужим майном, поєднаних із насильством, небезпечним для життя людини. Також проводив обшук потерпілих, які перебували у безпорадному стані і без свідомості, та забирав їхнє майно і кошти. 

Перший злочин здійснили у кафе-барі “Не журись” у Тернополі 27 липня минулого року. Учасники злочинної групи підійшли до чоловіка, зав’язали розмову, увійшли в довіру і запропонували разом випити, на що останній погодився. Спершу випивали у закладі, потім вийшли на вулицю, де продовжили. Чоловікові підмішали в алкоголь очні краплі, після чолого він втратив свідомість. Скориставшись тим, що потерпілий був у безпорадному стані, у нього викрали 3 тис. грн та мобільний. Увійшовши у систему «Приват 24» та оформивши міні-кредит, зняли з банківської картки 204 тис. 900 грн. Кошти розподілили між усіма учасниками угрупування. 

У вироку суду йдеться про шість подібних випадків. Потерпілі втратили десятки і навіть сотні тисяч гривень. Угрупування діяло до листопада минулого року, коли їх затримала поліція. 

Призначаючи покарання, суддя керувався пом`якшуючими обставинами, а саме: визнання вини, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, вперше притягнення до кримінальної відповідальності, відшкодування заподіяної шкоди потерпілим, розкриття показаннями осіб, які вчинили злочини і встановлення всіх обставин вчинення організованою групою із детальним розподілом функцій кожного учасника вчинення кримінальних правопорушень. Обтяжуючих покарання обставин суд не знайшов. Щодо інших фігурантів справи вироків поки що немає. 

Фото Головного управління Нацполіції в Тернопільській області




Вибір читачів за тиждень

Відео