Євгенія Цебрій

Знаходили в посадках без пам'яті та грошей: на Тернопільщині затримали групу, яка грабувала людей, підливаючи ліки в напої

богомол

З людьми знайомилися переважно біля залізничних вокзалів, у кафе чи клубах. З ними заводили спілкування, входили в довіру, пропонували разом випити. Переважно у алкогольні напої, чай чи каву, потерпілим підливали медпрепарат, який призводить до втрати свідомості та безпорадності. Тим часом обкрадали та, використовуючи мобільні телефони, брали кредити. Про такі випадки, які ставалися з жителями Тернопільської області, повідомив під час брифінгу 5 листопада начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол. Групу з восьми чоловік, яких підозрюють у вчиненні таких злочинів, затримали правоохоронці під час спецоперації на території  декількох областей західної України. 

Підозрювані - з Тернопільської, переважно Львівської та Івано-Франківської областей. Їм 20-30 років, найстаршому - 45. Чотирьом вже обрали запобіжних захід у вигляді тримання під вартою, рішення щодо інших невдовзі має прийняти суд.

- Ця група мандрувала просторами західних областей. Упродовж декількох місяців вони заїжджали в Тернопільську область, - каже Олександр Богомол. - Потерпілими ставали молоді люди, в основному чоловіки, є і жінки. На території нашої області зафіксовано 8 епізодів цієї злочинної діяльності. На територіях інших областей їх були десятки.

За словами очільника поліції Тернопільщини, препарат, який використовували підозрювані (назву з міркувань безпеки не вказуємо - ред.) - це очні краплі, їх вартість 150 грн. Небезпека цього препарату в тому, коли він потрапляє в організм людини з напоями, які притупляють відчуття смаку, людина впродовж годин, а той й пів доби не пам'ятає, що з нею відбувається. Вона попадає у важкий стан, подібний до алкогольного сп’яніння. Як вказано в інструкції, якщо перевищити рекомендовану дозу під час прийому препарату може виникнути тахікардія, збудження, порушення психічної реакції, втомлюваність, порушення розпізнавання близько розташованих предметів, дезорієнтація в просторі, зміна емоційного стану. При прийомі препарату у великих дозах - параліч дихання і кома.

- Були випадки, коли ми виявляли потерпілих через годину-півтора після вчинення злочину. Людина була викинута в лісопосадку за межами міста, пограбована, залишена в безпорадному важкому стані, який міг привести до незворотних наслідків, - розповідає Олександр Богомол. - Хто не вживає спиртного, медпрепарат підливали і в чай чи каву. Одного чоловіка не брало, то йому влили таку дозу, що коли ми його знайшли, переживали, щоб не помер. Люди інколи приходили до себе через 12-15 годин.

Зараз правоохоронці оголосили підозри по 8 епізодах, які відбувалися на Тернопільщині. Але на думку пана Богомола, кількість потерпілих набагато більша. У двох-трьох випадках поліція сама знайшла потерпілих, у інших випадках люди самі звернулися до правоохоронців.

- Потерпілим переважно по 20-30 років - це заробітчани, працівники деяких правоохоронних структур, які втратили по 200 тис. грн, - зазначає начальник Головного управління нацполіції області. - Зараз більшість людей заходять у свій мобільний через ідентифікацію відбитком пальця. От коли потерпілі були без свідомості, за допомогою їх пальця зайшли в телефон і взяли кредити, кошти перекинули на свої картки. 

Правоохоронці хочуть звернути увагу мешканців області на такий вид злочину, який дуже небезпечний.

- Основний момент, який я хочу донести - це небезпека спілкування з незнайомими, які дуже толерантні, компанійські, піддатливі до дружби: «Ми тебе підвеземо, давай разом вип'ємо, які в тебе проблеми, давай допоможемо».  Допомагали так, що люди 12 годин не розуміли, що з ними робиться.

Під час проведення спецоперації було залучено більше сотні поліцейських. Правоохоронці вилучили велику кількість доказів: телефони, медпрепарати, транспорт, записники підозрюваних, які вказують, що їх діяльність розповсюдилася на весь західний регіон.

Фото: скріншот з відео Тернопіль 1

Вибір читачів за тиждень

Відео