Оксана Бучко

Пін-код не захистив кошти на банківській картці тернополянки

242516487_4549520631776514_2935073337325890479_n

Списані кошти на рахунку ФОП помітила тернополянка Людмила Лукіян. Вона попередньо залишила картку-ключ до рахунку в банкоматі, а гроші вдалось використати зломиснику, незважаючи на захист ПІН-кодом.

- Ну що, тримайте трішки фінансової грамотності та урок безпеки, - розповідає Людмила Лукіян. - Якщо думаєте, що ваша банківська картка захищена і від ПІН-коду ваші кошти в безпеці - розчарую. Заходжу я в додаток Приват-24 і бачу, що на рахунку ФОП стало менше коштів. Дивлюся - є списання. Жодних смс чи повідомлень в додатку не було. Пригадую, що забула картку ключ до рахунку в банкоматі під час останнього зняття готівки. Телефоную на гарячу лінію, блокую картку, блокую рахунок ФОП, оскільки гроші йдуть із затримкою, сподіваюсь встигнути. Зранку йду в службу безпеки Приватбанку. Переглядаємо відео і на ньому видно, як мою картку забрав хлопець. Потім зняв зі своєї картки моно гроші. Дані його є. Йду писати заяву в поліцію. Практично я все зробила за них. Заяву так і не прийняли, бо кошти з рахунку ще не списані, фактично ще немає складу злочину. Чекаємо. Гроші з рахунку таки пішли. За кілька днів телефонують з Привату і кажуть, що спробують повернути кошти. За тиждень все повернули. А хуліган залишився непокараним. Як розблокувати рахунок ФОП – це ще той квест. Зате я тепер знаю, як можна використати кошти з картки без ПІН-коду.

Тож тернополянам нагадують, що є місця, де можна розраховуватись карткою без ПІН-коду, просто поставивши підпис на чеку. Щоб не дочекатись подібних ситуацій, тернополянка також радить: 1. Якщо загубили картку - блокуйте (можна тимчасово). 2. Якщо приходять повідомлення - уважно читайте. 3. Продаєте чи купуєте в інтернеті - зробіть віртуальну або окрему картку для таких розрахунків. 4. Розраховуєтесь онлайн - дивіться, чи надійний сайт. 5. Якщо ваш телефон раптом перестав працювати, то краще заблокуйте картки (є випадки, коли шахраї «відновлювали» сімку і підтверджували операцію з вашого телефону). Паспортна система видачі номерів - таки гарний варіант для безпеки. 6. Якщо до вас телефонують з «служби безпеки банку» з приводу зняття коштів, якихось інших дій - не повідомляйте жодних даних про себе.

Для більшої безпеки рекомендують відключати Paypass на карті, а розраховуватись телефоном або зробити ще одну картку - універсальну. Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео