Ростислав Фук

«Податок на бездітність»: нардеп спершу ініціював, а потім відкликав скандальний законопроєкт

Така ініціатива не сподобалася суспільству. Чимало людей у соцмережах були обурені законопроєктом

сім'я

Народний депутат від «Слуги народу» Сергій Гривко зареєстрував у парламенті законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо створення передумов для покращення демографічної ситуації в Україні». Ініціатива №11264 серед іншого передбачає запровадження «податку на бездітність», пише Слово і діло.

Так, Гривко пропонував, щоб податок сплачували усі фізичні особи – резиденти України віком від 21 до 58 років:

  • ставка 1,5% для тих, хто не має дітей
  • ставка 1% для тих, у кого одна дитина
  • ставка 0,5% для тих, хто має двох дітей

Податок не потрібно платити людям із трьома та більше дітьми; тим, хто має безпліддя чи проблеми з репродуктивним здоров'ям.

Крім того, у законопроєкті нардеп пропонував підвищити державну допомогу при народженні дитини у півтора раза та запровадити інші види допомоги – допомогу на утримання дитини до досягнення нею шестирічного віку та допомогу дитині на майбутнє.

Як повідомляє Главком, така ініціатива не сподобалася суспільству. Зокрема, під дописом нардепа в фейсбуці чимало людей були обурені таким законопроєктом. Вони вважають, що саме зміни в країні можуть мотивувати жити в ній та народжувати дітей.

Через це Сергій Гривко відкликав свій законопроєкт.

Шановні громадяни та друзі. Законопроєкт 11264 щодо поліпшення демографічної ситуації відкликаю. Ціную, хто висловився аргументовано і вибачаюсь перед тими у кого цей законопроект визвав негатив. Хоча досвід такий був в світі і приносив ефективність, – зауважив народний обранець.

Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев прокоментував законопроєкт Гривка – він запевнив, що шансів на його ухвалення немає.

Податок на бездітних існував в різні часи в Римі, фашистській Італії, комуністичній Польщі і, безперечно, в СРСР з 1941 року до самого кінця імперії. В народі звався податком на яйця, враховуючи нерівний податковий статус жінок і чоловіків. Напевно, надихнувшись саме цими історичними прикладами, колега Гривко зареєстрував свій резонансний законопроєкт, яким прагне покращити нашу демографію у такий суперечливий спосіб як оподаткування бездітних, або, можливо, стати ще більш відомим всій країні своїми ініціативами, – написав він.

Зазначимо, що Гривко раніше став автором законопроєкту про врегулювання ринку езотеричних послуг. Також він пропонував скорочувати терміни ув'язненим за генерування електроенергії через велогенераційні установки.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео