Погода в полі та посівна: фахові оцінки та поради аграріям із перших уст (Агроновини)
У яких погодних умовах стартує сільськогосподарсько-польовий сезон? Це питання, що хвилює кожного виробника аграрних культур. Тож невипадково, що його не обійшли своєю увагою організатори кількох столичних подій, які відбулись нещодавно в Києві.
Як повідомив Олександр Кривенко, журналіст газети «Агробізнес Сьогодні», професійний погляд на ситуацію щоразу висловлювала Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру (УГМЦ).
– Закінчилась доволі тривала зима. Не зважаючи на страшилки, які традиційно присутні в інформаційному просторі, про те, що цьогоріч на нас очікують екстремальні холоди, температура зимового періоду виявилася вищою за норму на один-два градуси. Найбільшими аномаліями відзначився лютий, який був теплішим за кліматичну норму на три-шість градусів. Період метереологічного передвесіння починається з переходом середньодобових температур повітря через нульову позначку в бік зростання, метеорологічна ж весна стартує, коли цей показник стає вищим за +5 градусів. Тоді мають починатись польові роботи. Саме такий температурний режим дає старт дозріванню ґрунту та сприяє виходу техніки на поля, – зауважила представниця Українського гідрометеорологічного центру.
За її оцінками, що базуються на середніх багаторічних даних, такі кліматичні умови складаються на південноукраїнських територіях в період з 20 до 30 березня, а на північних – з 1 до 5 квітня. Поточного року ці процеси почались раніше.
– Я скажу такі банальні речі: не можна запізнюватись із сівбою. Насамперед потрібно дуже швидко посіяти ярі зернові культури. Звісно, кожен господар враховує час дозрівання ґрунту. Як тільки техніка зможе зайти в поля, потрібно оперативно провести сівбу, бо, за прогнозами, очікується дуже швидке висихання ґрунту, а це несприятливий чинник і для появи сходів, і для підживлення, і для інших сільськогосподарських робіт і процесів. Дуже важливо не згаяти час, а захопити ту вологу, що є наявною на полях і може ще там бути, – додала Тетяна Адаменко.
В українського свинарства собівартість – одна із найвищих у світі
Ціни на продукти харчування в Україні вищі за ціни в Польщі, подекуди навіть в 2 рази і більше.
«Центр підвищення ефективності в тваринництві» провів власні дослідження причин високих цін в Україні. Вони різні: для курятини вони одні – монополія у виробництві м’яса птиці, для свинини інші – собівартість свинини одна з найвищих в Європі, передає «Агробізнес Сьогодні».
Конкурентність бізнесу забезпечує тільки низька собівартість. Українські виробники курятини одні із найефективніших у світі. Собівартість 1 кг живої птиці в Україні на рівні з Бразилією – 0,65 євро без ПДВ.
В тих само умовах, в українського свинарства собівартість – одна із найвищих у світі.
«Вітчизняні свинарі працюють в нуль, а то й в мінус» – з таким заголовком інформація опублікована на сайті Асоціації «Свинарі України». Далі по тексту «кожен виробник рахує собівартість виробництва… згідно з даними Асоціації «Свинарі України» її середній показник по країні становить 37-41 грн».
Собівартість 37-41 гривня – це частина правди. Друга частина – це собівартість, яка мала б бути – 25 грн.
Продаючи партію свиней на м’ясокомбінат, свинарі, як правило, не знають її собівартість. В лютому, після закінчення року, коли будуть пораховані всі витрати і всі доходи може виявитися, що вирощування свиней в минулому році було збитковим.
Фото з допису