Віра Олександрович

Поруч із деревом без коріння у Тернополі проведуть особливий молебень

Памятник

Традиційний для вересня молебень проведуть у Тернополі. Цей захід запланували на відзначення пам’яті трагічних подій депортації українського населення з Лемківщини, Надсяння і Холмщини в 1944-1946 рр, а також у 1951-му.

Оголошення про цю подію зробила активістка Всеукраїнського товариства «Лемківщина» тернополянка Лариса Сорока на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

У дописі, зокрема, йдеться (цитуємо): «У неділю, 12 вересня 2021 р., громадськість України відзначає 77-му річницю депортації українського населення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини в 1944-1946 і 1951 роках. Об 11 год. у Тернополі, біля пам’ятника жертвам депортації (у сквері Архиєпархії УГКЦ) відбудеться молебень на відзначення пам’яті цих трагічних подій…».

Чому такі події відбуваються саме у вересні, можна дізнатися ТУТ. Нагадаємо, тернопільський пам’ятник жертвам депортації, що на вул. Січових Стрільців. Дерево без коріння, як лемки без своїх земель — саме такою є ідея монументу.

До речі, у міській раді Тернополя 3 вересня депутати ухвалили звернення до Президента, голови Верховної Ради, Прем'єр-Міністра і народних депутатів щодо сприяння у визнанні парламентом примусового переселення українців з території Польщі у 1944-1951 рр. депортацією. У залі знайшлося 35 голосів «за». Подібне звернення нещодавно прийняли і депутати Тернопільської обласної ради. Тоді «за» проголосували аж 53 депутати.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео