Порушення передвиборчої агітації на Тернопільщині фіксують протягом декількох місяців

Від початку передвиборної агітації на Тернопільщині за дотриманням законодавства у її використанні спостерігають спеціалісти, аби закон не порушували, а ті хто зробив це – відповіли за свої дії.

Працівники ГО «Український Центр суспільного розвитку» протягом декількох місяців передвиборної агітації по області 26 разів зверталися у поліцію із зафіксованими порушеннями виборчого законодавства, на більшість із яких центр отримав відповіді. Найчастішим серед них є розміщення зовнішньої реклами, зокрема білбордів, без вихідних даних.

– Варто зауважити, що на Тернопільщині зафіксували дочасну політичну агітацію. Ми бачили, коли найрейтинговіші кандидати у президенти розміщували свою політичну рекламу ще влітку 2018. Це говорить про те, що передвиборна агітація тривала дочасно. Але, звичайно, вона не підпадає під Закон України «Про вибори Президента». Оскільки, лише після того, як кандидат зареєстрований, він має право вести передвиборну агітацію, – зауважує керівник політико-правових програм ГО «Український Центр суспільного розвитку» Ігор Процик.

Окрім цього, у Тернополі та області фіксували виборчу агітацію, розміщену на будівлях держорганів, місцевого самоврядування – це заборонено. Також, зафіксували використання державного герба на білборді одного із кандидатів у Президенти, після чого представники цієї громадської організації подали скаргу.

Проте знайдені за ці місяці порушення спостерігаються під час кожної виборчої кампанії. Як, наприклад, і використання політичної реклами (джинси) на шпальтах районних газет на Тернопільщині.

За дотриманням законодавства в розміщенні передвиборної агітації на Тернопільщині надалі слідкують представники громадських організацій, аби попередити беззаконня та негативний вплив на виборця.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео