Віра Олександрович

Повідомлення «Увага, всім!» у Тернополі транслюватимуть через монітори на зупинках громадського транспорту

Підготуватися до різних можливих сценаріїв подій, навіть до найгіршого, вирішили у Тернополі. Усе – через заяви і погрози з боку Російської Федерації, а також - через скупчення військ агресора на кордонах України.

Саме тому у місті нещодавно провели спеціальну нараду із військовими і правоохоронцями і окреслили низку першочергових заходів. Частину із них вже провели, решта – триває.

Про це міський голова Тернополя Сергій Надал розповів 16 лютого під час прямого ефіру на одному із місцевих ФМ-радіо.

- Дійсно час нині є досить небезпечний, ми з різних сторін, у тому числі - від закордонних партнерів, чуємо про загрозу агресії, - каже мер. – Є багато такої інформації, яку свідомо закидають, щоб сіяти паніку серед населення. І тернополяни тому також хвилюються і переживають. Що насправді відбувається? Наскільки місто готове? Чи ведеться якась робота з цього питання? Чи матимемо захист?

Міський голова впевнений, що у нас має бути чіткий план дій у критичній ситуації, відпрацьовані координація і дії всіх служб та структурних підрозділів. Саме тому й провели нараду 14 лютого із військовими і правоохоронцями, аби скоординувати всі дії на випадок оголошення надзвичайної ситуації.

- Хочу всіх запевнити, що Тернопіль готовий до надзвичайних ситуацій. Усі силові підрозділи наразі працюють у штатному режимі, але мають чіткий алгоритм дій на випадок ускладнення, - уточнює Сергій Надал. - Вони готові оперативно реагувати і проводять необхідну підготовку. Також у місті і в області триває формування підрозділів територіальної оборони.

Зауважимо, у разі необхідності місто готове забезпечити фінансування територіальної оборони чи інших правоохоронних органів. У нас діє спеціальна програма, що передбачає такі витрати.

- У поліції вирішили посилити контроль найбільш важливих об’єктів, - додає мер. - Голови ОСББ і керівники обслуговуючих підприємств (так званих жеків) оперативно підготовлюють підвали на випадок потреби захищати населення. Адже саме підвали, відповідно до норм цивільної безпеки, є укриттями для мешканців багатоповерхових будівель. Паралельно відбувається маркування укриттів. Встановлюються вказівники, щоб люди розуміли, куди треба йти в разі небезпеки.

Для покращення умов роботи поліції і безпеки тернополян, вуличне освітлення у місті із понеділка, 14 лютого, у нічний час не вимикають. Ліхтарі працюють упродовж всієї темної частини доби.

- За таких умов поліцейські та нацгвардійці зможуть ефективніше патрулювати, виявляти і знешкоджувати підозрілі предмети, затримувати підозрілих осіб, - уточнює Сергій Надал. - Наразі завершується перевірка муніципальної системи зовнішніх камер відеоспостереження. Всі вони готові оперативно - в режимі он-лайн передавати інформацію правоохоронцям. Це також дозволить їм оперативніше виявляти і затримувати потенційних диверсантів і провокаторів.

Тернополяни також можуть повідомляти у поліцію про виявлення підозрілих предметів. Робити це можна за звичним для всіх номером - 102.

- У місті вже перевірили централізовану систему тривожного оповіщення, що використовується в умовах військового стану або надзвичайної ситуації, - запевняє мер. - Також перевірені і будуть працювати для оповіщення «вуличне радіо» і монітори на зупинках громадського транспорту.

Нагадаємо, у школах міста сьогодні, 17 лютого, планують провести навчання для дітей щодо евакуації з навчального закладу.

Фото з трансляції на сторінці Сергій Надал у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео