Позиція «Самопомочі» щодо питання внесення змін до містобудівної документації

Генплан _ фото

Сьогодні, 20 квітня, на сесії Тернопільської міської ради розглядатимуть питання внесення дострокових змін до генерального плану та плану зонування міста.

Діюча сьогодні містобудівна документація була розроблена у 2008 році проектною організацією ДП «Діпромісто» та затверджена на сесії міської ради у 2010 році, а у 2017, після завершення п’ятирічки, коли Генплан можна переглядати згідно закону, після довгого процесу суперечок за головну карту міста у нього були внесені зміни. При переформатуванні містобудівної документації міською радою найбільше зауважень і пропозицій подали депутати «Самопомочі», яким вдалося зберегти ряд зелених зон від забудови, але зважаючи, що не всі пропозиції були враховані, під час голосування фракція виступила проти. Напередодні чергового внесення дострокових змін до містобудівної документації дізнаємося позицію «Самопомочі» цього разу.

«Містобудівна документація – це просторова конституція міста, яка вказує, що де можна розміщувати – де житловий масив, а де парки і сквери. У 2017 році депутатам нашої фракції вдалося запропонувати і відстояти ряд важливих доповнень до містобудівної документації, що стосуються збереження зелених зон Тернополя. Це частина території з зеленими насадженнями під «Екоготелем», ділянки по вул. Орлика-Юності, бул. Б. Лепкого, вул. Орлика-Винниченка, вул. Текстильна 14, поряд з перехрестям Живова-Шептицького, кут вул. Микулинецька-Живова, стадіону «Текстерно». Однак не були враховані наші пропозиції по збереженню зелених зон на ділянках по вул. Наливайка, проспекті Степана Бандери і найосновніше – ми запропонували ділянку між парком Національного відродження і дорогою, яка не закадастрована, віднести до зеленої зони, а цього зроблено не було. Тому ми не могли підтримати такі зміни», – заявляє очільник Тернопільської «Самопомочі» Андрій Грицишин.

Його колега депутат від «Самопомочі», голова земельної комісії Андрій Шкула доповнює, що «перегляд і внесення змін до містобудівної документації є поширеною практикою. Новий Генплан місту однозначно потрібен. Однак ми бачимо, що значна частина наших пропозицій лежать неопрацьованими. На жаль, збільшення зелених зон не відбувається, що не сприяє розвитку Тернополя як комфортного міста для життя, екологічного і туристичного центру. Тож перш як приймати зміни до Генплану необхідно врахувати наші пропозиції щодо збереження зелених зон міста».

Надаючи пріоритетного значення збереженню зелених зон міста активісти «Об’єднання «Самопоміч» провели акцію зі збору підписів небайдужих тернополян на захист міських скверів та парків від забудови. Така ініціатива покликана звернути увагу тернополян до проблеми знищення зелених зон міста.

Підготував Василь Шевчук

Вибір читачів за тиждень

Відео