Віра Олександрович

При форс-мажорних обставинах жителів Тернопільщини за порушення не каратимуть  

Фінансова відповідальність за вчинення податкових правопорушень нині підприємцям на Тернопільщині не загрожує. Проте виправити все згодом таки доведеться. 

У цьому запевнили в Секторі інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Тернопільській області.

- Платники податків, відповідно до пп. 112.8.9 п. 112.8 ст. 112 Податкового кодексу України (ПКУ), нині звільняються від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень і порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого поклали на контролюючі органи, - кажуть у Головному управлінні ДПС в області. – Усе - через настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених Торгово-промисловою палатою України (далі – ТПП України).

Тож у випадку відсутності можливості у платника податків своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо дотримання строків сплати податків і зборів, подання звітності, реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстру податкових накладних, акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних, розрахунку коригування у відповідному Реєстрі, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від відповідальності.

- Разом із тим, такі обов’язки мають бути виконані платниками податків одразу після припинення дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), - нагадують у податковій. – Нагадаємо, також у період дії форс-мажорних обставин податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються.

Протягом дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) штрафні санкції за порушення законодавства із питань застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) також не застосовують.

- На період дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) дозволяється переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами за наявності товарно-транспортної накладної та паперового примірника акцизної накладної, - додають у податковій. – До слова, у ТПП України повідомили про засвідчення факту настання форс-мажорних обставин із 24 лютого 2022 р.

До речі, у разі несплати за надані комунальні послуги жителям Тернопільщини наразі штрафів також не нараховуватимуть.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео