Віра Олександрович

Приємна новина: подарунок від Ілона Маска вже отримали на Тернопільщині

Станціями супутникового інтернету Starlink компанії SpaceX незабаром забезпечать критичні об’єкти державної інфраструктури у нашому краї

Про одержання такого оснащення на Тернопіллі сьогодні, 15 березня, повідомили у місцевій військовій адміністрації. Зауважимо, Starlink - це глобальна супутникова система, що забезпечує високошвидкісний широкосмуговий супутниковий доступ до Інтернету у місцях, де він ненадійний або недоступний.

Нагадаємо, другу партію наземних терміналів для супутникового інтернету Starlink 9 березня повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Твіт Михайла Федорова

Міністр подякував Ілону Маску за підтримку України, яка продовжує захищатися від окупаційних російських військ. У відповідь лідер SpaceX сказав «будь ласка», а також відзначив, що команда SpaceX додатково поклала спеціальні адаптери для забезпечення можливості живлення «тарілок» від автомобільного «прикурювача», сонячної батареї чи генератора електроенергії у регіонах, де електромережі пошкоджені внаслідок обстрілів російських окупантів і тимчасово відсутнє енергопостачання.

Твіт-відповідь Ілона Маска

До слова, почалося все із того, що 26 лютого Михайло Федоров особисто звернувся до бізнесмена Ілона Маска у твітері: «Поки ви намагаєтеся колонізувати Марс, Росія намагається окупувати Україну. Поки ваші ракети успішно приземляються з космосу, російські ракети атакують мирне населення України! Просимо забезпечити Україну станціями Starlink, аби звернутися до притомних росіян, аби вони повстали». 

Наступного ж дня Маск відповів, що сервіс працює на території України, а необхідне обладнання вже їде до нас. І перша партія терміналів Starlink дійсно прибула в Україну 28 лютого. Втім, не все так просто. Наприклад, фахівцям MediaSapiens на запити щодо роботи платформи в Україні наразі відповіли: «Starlink наразі працює лише для критичних об’єктів державної інфраструктури».

Що цікаво, військові ЗСУ вже підключаються до Starlink від Ілона Маска. Ось таке відео можна знайти у YouTube.

Довідка. У січні 2022 р. бетаверсією такого Інтернету користувалися лише 145 тисяч клієнтів із 25 країн: США, Канади, Чилі, Мексики, Великої Британії, Австралії, Нової Зеландії, Німеччині, Португалії, Іспанії, Італії, Польщі та інших країн Європи. Користувачі стверджували, що Інтернет стійкий і швидкий, працює навіть в екстремальних погодних умовах. 

Фото із відкритих мереж і сторінки Михайла Федорова у твітері, відео - YouTube

Вибір читачів за тиждень

Відео