Прогулянки Тернополем. Чому нас вчить архітектура? (фото)

DSC_3407

Попри те, що архітектура це цікава візуальна історія, вона вчить нас минулому. Так, для людей античності краса була поняттям не стільки фізичним, скільки внутрішнім, проте краса зовнішня та фізична вправність і снага були добрим знаком. Чи не через те архітектура для антиків була частково відображенням людського тіла. Вважають, що коринфська колона побудована на основі пропорцій дівочого, а іонічна — жіночого тіла. Чому говорю саме про античну традицію? Тому, що вже починаючи із Середньовіччя вона стала основою архітектурного канону, а тому присутня й у сучасній архітектурі. 

У часи модернізму людство переймалося боротьбою з туберкульозом, вважалося, що свіже повітря, сонце, регулярне прибирання помічні, отже будівлі проєктували так, аби забезпечити доступ світла, циркуляцію повітря та вможливити легке прибирання. Ампір мав показати велич держави — звідти великі розміри будівель, надмір оздоби, котра містила символи влади, а крім того, використання дорогих декоративних оздоблювальних матеріалів, як ось мармур. 

А про що розповідає сучасна архітектура? Це питання півриторичне, принаймні, коли говоримо про провінційну забудову. Тож поки дивімося на зразки попередніх поколінь. 

Анна ЗОЛОТНЮК

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео