Орест Сарматський

Прибуткова ферма у місті: як вирощувати мікрозелень? (Агроновини)

1101 (Copy)

Якщо раніше мікрозелень використовували лише для прикрашання страв, то зараз вона стала повноцінним інгредієнтом в кулінарії. Особливо цей продукт популярний серед прихильників здорового харчування, адже у мікрогріні сконцентровано удев’ятеро більше поживних елементів, ніж у звичайних овочах чи салатах.

Створити підприємство, що спеціалізується на вирощуванні мікрозелені можна навіть на обмеженій площі – ось чому це може бути варіантом для міського фермерства. Важливо не плутати просто пророщене зерно з мікрозеленню. Мікрогрін – це паростки рослин, яким від 7 до 20 днів. Цикл виробництва продукту порівняно невеликий, що збільшує рентабельність такого бізнесу.

Для догляду для за вертикальною фермою не потрібно добрив, врожай не залежить від змін погоду та не боїться шкідників.

- Ми створюємо ідеальні умови для вирощування мікрогріну. Завдяки автоматизації процесів (контроль рівня вологості, освітлення, температури та ін.) контролювати роботу теплиці досить легко, – говорить власник ферми з вирощування маленької зелені Кирило Ханіс.

Існує більш ніж 60 видів мікрогріну. Її вирощують із насіння пшениці, соняшнику, гороху, амаранту та інших культур. Стебла рослин мають бути світлого кольору, а листя – яскравого, насиченого кольору. Такі візуальні характеристики свідчать про те, що зелень зростала в належних умовах. Задля економії простору міську ферму з вирощування мікрогріну можна облаштувати навіть під землею. Наприклад у Сеулі (Південна Корея) облаштували таке господарство на станції метро. Площа вертикальної ферми там складає близько 400 квадратних метрів – це самі теплиці та приміщення для фасування продукції. Загалом на Metro Farm вирощують 30 сільськогосподарських культур – від мікрозелені і пророщених зерен до квітів та салатів. Джерело: https://www.seeds.org.ua

Скільки можна заробити на вирощуванні журавлини?

1102 (Copy)
1102 (Copy)

Чи знали ви, що Україна входить до переліку найбільших постачальників журавлини в світі? Утім, експортують та реалізовують на внутрішньому ринку переважно дикорослу ягоду. Промислове вирощування журавлини – вигідна справа, хоча й потребує значних інвестицій. Перший урожай ягоди збирають за три роки після висаджування плантації. За умови наявності обладнання для переробки журавлини, з одного гектара можна заробляти 37 тис. доларів на рік. Інвестиції ж у один гектар (з придбанням спеціальної техніки, закупівлею саджанців та ін.) сягають майже 100 тис. доларів. Таким чином, період повернення інвестицій у нішевий бізнес складає 5 років. * Цікаво знати: Журавлина – дуже корисна ягода. Вона містить вітаміни С, РР, К, В1, В2, органічні кислоти, мікро- і макроелементи, флавоноїди, фітонциди та інші важливі для здоров’я складові.

- Україна входить до топ-10 лідерів на ринку журавлини, але в основному, поставляє на ринок ягоду дикоросів. В Україні основні місця зростання журавлини-дикоросу: Карпати, Прикарпаття і Полісся. У Поліссі, на півночі Житомирської області, багато лісів і боліт. І журавлини в цих місцях багато, як і грибів, ягід-дикоросів. При цьому, завдяки своїм природно-кліматичним умовам, Україна здатна постачати споживачам набагато більше цієї суперкорисні ягоди, звісно, якщо фермери звернуть увагу на промислове вирощування великоплідної журавлини, - зазначила в коментарі для EastFruit Катерина Звєрєва, міжнародний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео