Юлія Пацкаль

Радіоприймач — дефіцитний товар у Тернополі: де шукати і скільки коштує

Портативне радіо з автономним живленням допоможе бути в курсі подій, навіть якщо зникне електропостачання, мобільний зв’язок та інтернет

Через ворожі атаки на критичну інфраструктуру тисячі населених пунктів щодня залишаються без світла, мобільного зв’язку та інтернету. Залишатися в курсі подій за таких обставин допоможе звичайне радіо, яке працює від акумулятора або батарейок. Де можна придбати радіоприймач і як обрати цей вже дещо призабутий, але такий актуальний сьогодні гаджет, — з’ясовувала журналістка Терену.

Для того аби мати миттєвий доступ до новин з будь-якого куточка світу, нам достатньо мати в руках телефон та інтернет. Проте в екстрених ситуаціях, коли немає світла та зв’язку — врятує радіоприймач.

Він може бути двох видів: стаціонарний та портативний. Найчастіше стаціонарні радіоприймачі розраховані на використання в домашніх умовах. Вони  працюють лише від електрики і не розраховані на перенесення з місця на місце. Тому в критичних ситуаціях, коли зникне зв’язок, такий пристрій не допоможе. А ось портативні моделі приймача мають автономне живлення (працюють від невеликого акумулятора або батарейок - авт.) і велику антену, що дозволяє спіймати радіомовлення навіть далеко від радіовеж. Такий радіоприймач може легко поміститися в рюкзак та ловити радіохвилі у різних місцевостях.

Де можна придбати 

Знайти невелике портативне радіо з автономним живленням у Тернополі непросто. Журналістка Терену обійшла місцеві магазини побутової техніки, але знайти пристрій не вдалося. Консультанти кажуть, що радіоприймачів немає, однак їх можна замовити онлайн.

Радіо в Тернополі радше можна знайти на барахолках чи магазинах вживаної техніки. Проте варто бути готовим, що доведеться обійти декілька таких точок. Портативного радіо з автономним живленням на барахолці на Центральному ринку журналістка Терену не знайшла. У продавців був лише один радіоприймач, але такий, що працює від електроживлення.  

Ми спробували пошукати портативний радіоприймач в онлайн-магазинах. Ціна на ці пристрої в інтернеті різниться. Тому тут варто розраховувати на власний бюджет.

У онлайн-каталозі Епіцентру портативний радіоприймач обійдеться в районі однієї тисячі гривень. Тип живлення універсальний (працює від акумулятора або мережі). Також треба врахувати вартість доставки.

Радіоприймач у каталозі Епіцентр

В інтернет-магазині bigl.ua портативний радіоприймач коштує від 900 гривень до трьох тисяч гривень. Ціна відрізняється через кількість вбудованих функцій у радіоприймачі, такі як: енергоефективне LED освітлення для нічного освітлення, будильник.

Радіоприймачі у каталозі bigl.ua

А ось в онлайн-каталозі prom.ua портативний радіоприймач з універсальним живленням буде коштувати в районі півтори тисячі гривень.

Радіоприймачі у каталозі prom.ua

Який варіант кращий

У інтернет-магазинах та барахолках є чимало видів та пропозицій серед радіоприймачів. На сайті vse.ua їх розділяють ще на кілька видів:

Кишеньковий – маленьке радіо з автономним живленням і роз'ємом під навушники. Не займає багато місця і не потребує багато енергії. А водночас характеризується скромним функціоналом і малою потужністю. 

Радіогодинник – у подібному пристрої передбачена функція будильника. А ось потужність динаміків і якість звуку – невисокі. Зазвичай немає автономного живлення.

Будівельний – модель з потужними динаміками і міцним корпусом, стійким до ударів, дії вологи та пилу. Розрахований на використання в будівництві.

Інтернет-радіо – вловлює радіохвилі через Інтернет за допомогою Wi-Fi. Такий приймач має великі розміри, оснащується потужними динаміками і використовується стаціонарно. Деякі моделі приймають і ефірне мовлення.

Види радіоприймачів

Якщо ж ви обираєте радіо, для використання в критичних умовах, коли не буде світла та зв’язку, то найкращим варіантом з перелічених моделей буде невелике портативне радіо з автономним живленням. 

Як обрати

Основна вимога до радіо - якісно приймати сигнал. Консультанти інтернет-магазинів радять звертати увагу на такі речі:

Чутливість. Вона показує, який найбільш слабкий сигнал здатний прийняти радіоприймач. Оптимальне значення – 1-3 мкВ.

Вихідна потужність. Вона показує наскільки гучний звук буде видавати пристрій. Потужність вимірюється у Ватах (Вт) або міліватах (мВт). Чим вище значення вихідної потужності, тим голосніше звук.

Споживаний струм важливий для батарейних або акумуляторних зразків. Він дозволяє розрахувати, на який час вистачить заряду радіоприймача. Струм вимірюється в амперах або міліамперах. Менший за значенням струм забезпечує більш тривалу роботу пристрою. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео