«Разом із «Опіллям» прославляємо Тернопіль та Україну»: Євген Филима здобув золото на чемпіонаті з пауерліфтингу

9ec69ebd899afc4da69baf837f07677c

З перемогою додому повернувся спортсмен Євген Филима. Змагання відбувалися під егідою Світової організації пауерліфтингу «World powerlifting Alliancе Ukraine» (WPAU) і Європейської Федерації пауерліфтингу України. Відкритий чемпіонат України з пауерліфтингу та окремих дисциплін проходив у Луцьку.

Про те, чи важко далась ця йому золота медаль та про захоплення пауерліфтингом, розповів сам спортсмен Євген Филима. У свої 29 років Євген знає, чого прагне та про всі ризики цього виду спорту, який став для нього способом життя. Та попри це, планку перед собою ставить максимальну.

– Євгене, як проходили змагання та чи сильними були суперники?

– Я виступав у віковій категорії «Open», ваговій – 90-100 кілограмів. Всі три спроби були виконані вдало. В останній спробі вдалося підняти вагу 172,5 кілограми, яка і дала можливість посісти перше місце. Спортивна боротьба була запеклою, адже суперники показали непогані результати – по 165 кілограмів кожен. Різниця була лише у вазі самих спортсменів. Враховуючи її, судді і розподілили таким чином між ними друге і третє місця.

– Ви вже піднімали таку вагу чи на чемпіонаті це було вперше?

– З такою вагою я вже працював, навіть піднімав і більшу. Але ми з тренером вирішили не перевантажувати мене критично великою вагою. Адже мені потрібно поберегти сили для наступних змагань.

– У травні відбудеться чемпіонат світу з пауерліфтингу. Як готуєтеся до змагань?

– Ми поставили перед собою мету – виконати норматив майстра спорту міжнародного класу. Для цього мені треба виконати норматив по жиму штанги лежачи, вагою 190 кілограмів, при цьому не порушивши техніки виконання. Це перше. І друге – зайняти якомога вище місце, щоб достойно представити Тернопільщину на міжнародних змаганнях. Це буде 29-й чемпіонат світу з пауерліфтингу, жиму штанги лежачи, станової тяги. Він проходитиме 17-20 травня в Луцьку. На даний момент, вже є більше півтисячі заявок від спортсменів з інших країн світу. Тож суперники будуть сильними.

8fc92446df538bea4a015f1ea42fc523
8fc92446df538bea4a015f1ea42fc523

Тренуюся 4 рази в тиждень, є спеціально розроблена для цього програма, де враховано фізіологічні можливості, відкореговано комплекс вправ. Працюю з великими вагами, щоб організм, м’язи звикли до навантаження.

– Скільки займаєтесь пауерліфтингом і чому саме цей вид спорту обрали?

– Пауерліфтингом я займаюсь уже три роки, за цей час вдалося виконати норматив майстра спорту і отримати спочатку срібло у чемпіонаті України, а цього разу – золото.

До цього досить на високому рівні займався футболом. Але певні обмеження, які я отримав у цьому виді спорту завадили мені бути професійним футболістом. Просто так грати у футбол я не міг, тож почав займатись пауерліфтингом і не пошкодував. Адже є вже результати.

– Чи кожен чоловік зможе займатися таким видом спорту?

– В першу чергу потрібно бути готовим до складної роботи над собою. Себе необхідно готувати і налаштовувати не лише фізично, а й морально. А результат не може бути миттєвим. Для цього потрібен час. Що стосується фізіології і біомеханіки тіла – пауерліфтингом може займатись практично кожен чоловік, який не має проблем з опорно-руховим апаратом чи обмежень через стан здоров’я.

– Чи підтримують рідні ваше захоплення цим видом спорту?

– Підтримують, звичайно, але з настороженістю. Оскільки працюю з великими вагами, це дещо травмонебезпечно. Тому техніка виконання має бути близькою до ідеалу, щоб не нашкодити собі, в першу чергу. Ризики нас спіткають на кожному кроці не лише в спорті, а й у повсякденному житті. Тому це мене не зупиняє. Адже є  підтримка і з боку тренера – майстра спорту міжнародного класу Сергія Верещака. Це людина, яка близько 30 років у цьому спорті, дуже багато знає і радо ділиться цим досвідом та власним прикладом показує, як, незважаючи на будь-які труднощі, досягти максимального результату.

Також я вдячний за підтримку торговій марці «Опілля» за підготовку до цих стартів та попередніх. Адже ми співпрацюємо вже не перший рік. Разом із «Опіллям» прославляємо Тернопіль, щоб про нього більше дізнались не лише в Україні, а й у світі. Завдяки таким спонсорам, молоді спортсмени мають можливість досягати нових цілей.

– Які максимальні завдання ставите перед собою?

– Перше завдання – виконати нормативи, відпрацювати з вагою на чемпіонаті. А в подальшому – можливо, поставити новий рекорд. Але, усвідомлюю, що це складна і довга дорога. Будемо старатися.

– Ну що ж, вболіватимемо за вас і бажаємо успіху!

Довідка. Пауерліфтинг або паверліфтинг (англ. powerliftingpower — сила, і lift — підіймати) — силовий вид спорту, в якому підіймають штангу. Пауерліфтинг також називають силовим триборством. Це пов’язано з тим, що як змагальні дисципліни до нього входять три вправи: присідання зі штангою на плечах, жим штанги лежачи на горизонтальній лаві і тяга штанги, які в сумі і визначають кваліфікацію спортсмена. У пауерліфтингу, на відміну від бодібілдингу, важливі силові показники, а не краса тіла.

Лілія Лобур

Вибір читачів за тиждень

Відео