Орест Сарматський

Російська гречка заполонила український ринок (Агроновини)

1901 (Copy)

Українські аграрії надають перевагу вирощуванню культур, які можна дорожче продати за кордон. 

Натомість обсяги виробництва гречки за 20 років скоротилися в 4,6 раза до 104 тис. т 2020 року.

Про це повідомляє “Український клуб агробізнесу”, пише agronews.ua.

Зазначається, що Україна одночасно входить у рейтинг найбільших світових виробників та імпортерів гречки. За даними 2019-го, у цих списках країна займає 3-тю та 4-ту позиції відповідно.

– Українські аграрії надають перевагу вирощуванню рентабельніших, орієнтованих на експорт культур: пшениці, кукурудзи, соняшника. Серйозну конкуренцію їм складає дешевша за ціною гречка виробництва Російської Федерації, – каже аналітик УКАБ Світлана Литвин.

За результатами 2020 року найбільшим імпортером гречки в Україну була Російська Федерація з часткою 42% загального імпорту в грошовому вимірі. Вона поставила ціну на 19% меншу від середньої вартості поставки всіх інших постачальників.

За попередніми оцінками, 2020-го обсяги виробництва гречки на 22% перевищують показник дворічної давності. Це дозволить частково скоротити цьогорічні імпортні поставки.

1902 (Copy)
1902 (Copy)

Названо, що експортувала Україна протягом 2020 року

35% українського експорту в 2020 році становила сировина, 24% – напівфабрикати і 40% – перероблені товари, до яких відноситься широкий асортимент позицій, в т. ч. й олія.

Про це повідомляє propozitsiya.com, пише agronews.ua.

При цьому в експорті до ЄС частка сировини становила 29%, а напівфабрикатів — 23%. Частка сировини в нашому експорті до Росії становила лише 5%, тоді як напівфабрикатів і перероблених товарів — відповідно по 48 і 47%. А от в українському експорті до Китаю сировина становить 64% і ще 11% — напівфабрикати.

При цьому перелік експортних товарів до Китаю дуже вузький — менше 300 позицій (Інститут не враховував товарів, які постачаються в обсязі менше $10 тис.), тоді як до Росії постачається понад 1500 позицій, а до ЄС — майже 2,5 тис., тобто 70–80% усього асортименту експорту України.

Таким чином, експорт України до Китаю дуже вузький і носить яскраво виражений сировинний характер.

Загалом протягом 2020 року експорт України до ЄС дещо зменшився порівняно з 2019-м, що пояснюється впливом коронакризи.

Натомість експорт до Китаю суттєво зріс — так, що його частка в загальному експорті України збільшилася вдвічі порівняно з 2019 роком.

Разом з цим частка ЄС вперше з набуття чинності Угодою про асоціацію впала нижче 40%.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео