Тамара Коблик

Росія зруйнувала головний храм Одеси - Свято-Преображенський собор, є загиблий та поранені (оновлено, фото, відео)

Внаслідок нічних обстрілів загинув 49-річний чоловік. Його посікло осколками. 22 осіб травмовані. Серед них 4 дітей: 11, 12 років та двоє 17-ти річних

Під час нічної ракетної атаки на Одесу Росія вбила одну людину та поранила ще 19, пошкодила житлові будинки та пам'ятки архітектури у центрі. Великих руйнувань зазнав головний православний храм Одеси - кафедральний Свято-Преображенський собор УПЦ (Московського патріархату). Про це пише BBC.News.Україна.

Росія протягом цього тижня майже щоночі проводить масовані ракетні удари по Одесі та портовій інфраструктурі регіону.

Фото УПЦ

Внаслідок нічних обстрілів загинув 49-річний чоловік. Його посікло осколками. 22 осіб травмовані. Серед них 4 дітей: 11, 12 років та двоє 17-ти річних.

Станом на 6 годину ранку ще тривав розбір завалів та ліквідація пожеж.

Як повідомили військові з ОК «Південь», під час ракетної атаки Росія вдарила по Одещині щонайменше п'ятьма видами ракет всіх видів базування: «Калібри», «Онікси», Х-22 та Іскандер-К, а також застосував балістичні ракети Іскандер-М.

Частину ракет збила система ППО регіону.

Фото УПЦ

Міська влада повідомляє, що руйнувань зазнала портова інфраструктура та щонайменше шість житлових будинків. У центрі Одеси в охоронній зоні ЮНЕСКО зруйновані дві пам'ятки архітектури, а також Свято-Преображенський собор УПЦ (Московського патріархату).

Міська рада уточнила, що руйнування є на бульварі Жванецького, також пошкоджений Будинок вчених та споруди поруч.

Фото міської ради Одеси

Поруйнований головний собор

Фото УПЦ

Вночі мер Одеси Геннадій Труханов вже відвідав місця руйнувань, а також побував на розборі завалів Спасо-Преображенського кафедрального собору.

Крім значних пошкоджень будівлі, постраждали і православні святині: з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка є покровителькою Одеси, - йдеться у заяві влади.

На кадрах, які поширюють місцеві ЗМІ, видно, як священнослужитель ходить поруйнованим храмом та розповідає, «що собору більше немає».

Фото УПЦ

На відео та фото видно, що в соборі обвалений дах, помітні значні руйнування головної православної будівлі Одеси.

Внаслідок ракетного обстрілу російськими військами пошкоджено Одеський Преображенський кафедральний собор. Російська ракета влучила прямо у центральний вівтар, внаслідок чого частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищені службові приміщення нижньої частини собору, - йдеться у першій заяві УПЦ.

Там виникла пожежа, яку згодом загасили, поранений охоронець собору.

Одеська єпархія вкотре засуджує російську агресію проти України, це терористичний акт проти головної святині та духовного серця міста Одеси - Спасо-Преображенського кафедрального собору, довкола якого проживають мирні люди, і сам собор ніяким чином не повʼязаний з військовими обʼєктами, - заявили в УПЦ.

Собор, що належить до Української православної церкви (Московського патріархату), розташований в історичному центрі Одеси та перебуває під захистом ЮНЕСКО.

Його звели у XVIII столітті, але зруйнували за радянської влади.

Вже після розпаду СРСР в 2000-х роках собор відбудували заново, а освячував його у 2010 році особисто голова Російської православної церкви патріарх Кирило.

Фото УПЦ

Собор вважається головним храмом Одеської єпархії УПЦ, яку очолює митрополит Агафангел - у минулому один з найбільш лояльних Москві єпископів Української православної церкви.

Російська православна церква досі вважає УПЦ своєю частиною, про що у Москві 19 липня заявив патріарх Кирило. УПЦ ще в травні 2022 року проголосила курс на від'єднання від РПЦ і припинила поминання Кирила через підтримку РПЦ війни проти України.

На зібранні архієреїв РПЦ 19 липня у Москві Кирило анонсував можливе рішення про «відхід у розкол» українських священнослужителів, які припинили його поминання. На це зібрання прибули тільки частина єпископів УПЦ, які перебувають в окупації на Донбасі та в Криму.

Фото УПЦ та міської ради Одеси

Відео BBC

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео