Орест Сарматський

Розроблено стратегію розвитку біоенергетики з відходів садівництва (Агро-новини)

січ26

Виробництво енергії/біопалива з біомаси обрізків та викорчуваних багаторічних сільськогосподарських насаджень (ОВБСН) є перспективним і важливим напрямом для підвищення енергетичної безпеки на місцевому та національному рівнях. Такого висновку дійшли експерти під час Всеукраїнського воркшопу «Відновлювана енергія з обрізків та викорчуваних багаторічних аграрних насаджень (ОВБСН): розвиток виробничих ланцюгів як крок до економічної і екологічної ефективності», говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

0503 (Copy)
0503 (Copy)

На семінарі були представлені проміжні результати проекту up_Running, який є частиною програми наукового та інноваційного співробітництва Європейського союзу HORIZON 2020, що сприяє розвитку та поширенню технологій біоенергетичної утилізації деревини від обрізки та викорчовування виноградних, оливкових та плодових насаджень. Україна була обрана одним із стратегічних партнерів проекту up_Running, оскільки має велику щільність насаджень плодових дерев і виноградників, а отже, і потенціал використання відходів виробництва для теплової енергії.

Україна збільшила експорт олійних майже на 37%

Україна з початку 2017/18 МР експортувала майже 27,5 млн т зернових культур, зокрема, 13,2 млн т пшениці (у тому числі продовольчої — 7,3 млн тонн, фуражної — майже 6 млн тонн), ячменю — майже 4 млн т, кукурудзи — 9,7 млн т.

0501 (Copy)
0501 (Copy)

Такі дані наводить Департамент фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, говориться у повідомленні відомства. За аналогічний період минулого маркетингового року було експортовано 29,8 млн т зернових, зокрема 13,6 млн т пшениці (у тому числі продовольчої — 8,4 млн тонн та фуражної пшениці понад 5,2 млн тонн), ячменю — 4,7 млн т, кукурудзи — 11,1 млн т). Також у рамках поточного маркетингового року, за даними Держпродспоживслужби, було експортовано понад 4,1 млн т олійних культур, що на 36,6% більше ніж на аналогічну дату минулого року (3 млн т).

Знайдено компромісне рішення щодо реєстрації сільгосптехніки

У питанні проходження процедури затвердження типу і отримання сертифікату на сільськогосподарську техніку знайдено проміжне рішення — сільгостехніку дозволять завозити в Україну на підставі сертифікату на партію, а вже потім виробник зможе отримувати сертифікат затвердження типу.

0502 (Copy)
0502 (Copy)

До такого висновку під час обговорення дійшли представники компаній-членів асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), Міністерства аграрної політики та продовольства, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, виробників техніки, а також представники органів затвердження говориться у повідомленні УКАБ, 23 лютого цього року набула чинності постанова від 15.11.2017 року «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 липня 2009 р. № 694 і від 11 листопада 2009 р. № 1200», згідно з якою сертифікат затвердження типу, виданий органом з оцінки відповідності, є одним із основних і обов'язкових документів для подальшої відомчої реєстрації техніки. «Сертифікат затвердження типу видається на 5 років і передбачає не тільки перевірку дійсності сертифікатів на компоненти чи проведення випробувань, а й виїзд на виробництво спеціаліста органу затвердження, що в рамках співпраці з іноземними виробниками забирає чимало часу, це і погодження з заводами, головними офісами компаній, відкриття віз та взагалі узгодження графіку виїзду спеціаліста», — зазначив координатор комітету техніки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олег Нестеров.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео