Садівники відкрили сезон продажу винограду (Агро-новини)
В Україні стартував сезон реалізації столового винограду, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».
До реалізації садівники приступили практично в ті ж терміни, що і роком раніше.
Зазначається, що середня врожайність винограду в нинішньому сезоні буде дещо вищою, ніж в 2016 р.
Це обумовлено більш сприятливими погодними умовами в період формування грон і дозрівання ягід.
Як результат, пропозиція винограду на ринку вже більша, ніж в аналогічний період роком раніше, що вже позначається на цінах.
Перші оптові партії винограду фермери пропонують по 10-35 грн/кг залежно від сорту та якості. Для порівняння: в минулому році ціни на дану продукцію стартували від 15 грн за кг.
Очікування українських сільгоспвиробників зростають
Під час дослідження очікувань сільськогосподарських підприємств у ІIІ кварталі 2017 року, щодо перспектив розвитку їхньої ділової активності, спеціалістами Держстату було проведено опитування серед підприємств – виробників продукції рослинництва та тваринництва.
Загалом же, очікування підприємств, як в рослинництві, так і в тваринництві, підвищилися, порівняно з показниками минулого кварталу, інформує Українська аграрна конфедерація.
У результаті дослідження з 589 опитаних підприємств у галузі рослинництва, 75% підприємств сподівається, що в липні-вересні 2017 р. обсяг виробництва зростуть.
Про можливе зниження обсягів говорять лише 8%. Також 41% підприємств надіються на збільшення цін на продукцію підприємства, 44 % говорять, що ціни не зміняться і 15 % вважають, що ціни можуть знизиться.
Іноземні фермери оцінили український шафран
Голландський фермер, що продав посадковий матеріал фермеру з Херсонщини, був здивований величиною цибулин, які той отримав, — у Нідерландах немає таких багатих ґрунтів, тому в них цибулини дрібніші.
Фермер с. Любимівка Каховського району Олег Демченко обрав для себе новий напрямок у вирощуванні шафрану — розведення посадкового матеріалу.
До Олега Демченка за посадковим матеріалом вже звертались навіть з Узбекистану, проте зараз він ще не має таких обсягів для продажу.
Про це розповів директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода на своїй сторінці у Facebook.
Перший свій врожай шафрану вагою 300 г фермер отримав у жовтні 2016 р. вже за півтора місяці після висадки і продав по ціні $5 за грам.
Шафран вважається найдорожчою спецією у світі, він надає стравам унікальний смак та аромат, має лікувальні властивості. Збирають на спецію вручну рильця з квіток, з одного гектару можна отримати 4-10 кг рилець.