Оксана Бучко

Серед семи найвеличніших католицьких храмів в Україні є костел Тернопільщини

86d9b729ebc85a038c853b1f6d04e6ae_svyatyye_mesta_ukrainy_top_7_velichayshikh_katolicheskikh_khramov_06

Католицькі храми милують око відвідувачів різних міст України попри те, що їх нищила радянська влада. У добірку семи найвеличніших із них ввійшов і костел Святого Станіслава на Тернопільщині – у Чорткові.

Костел Матері Божої, Святого Розарія і Святого Станіслава (повна назва храму) вперше зведено у 1610 році для монастиря домініканців. Храм, навіть сьогодні, виглядає як оборонний. В давні часи він був оточений високими мурами з баштами, залишки яких збереглися з тильного боку споруди. Тож під час численних нападів татар за храмовими мурами переховувалося місцеве населення, йдеться на coma.in.ua.

Парафіян було багато і вже наприкінці 19 століття костел з частиною мурів частково розібрали. На його місці, стараннями Яна Саса-Зубжинського - польського архітектора, постав новий величний храм у стилі надвіслянської готики, який прикрашали скульптури святих. У 1914 році російські війська зняли та вивезли дзвони. Залишився лише один - найбільший, який окупанти не змогли зняти. Але уже через три роки його вивезли німці, розбивши на частини. Правда, за два роки дзвони повернулися в храм. У 1941 році перед наступом німців костел і монастир підпалили. Майже всіх отців і монахів-домініканців замордували на околиці Чорткова. До 1946 року костел ще певний час належав римо-католикам. У 1947 році його передали православним, а у 1959 році перетворили на склад міськторгу. Наприкінці 80-х років храм повернули домініканцям. Цікаво знати, що серед кращих католицьких храмів України є костели у Львові, Луцьку, Києві, Івано-Франківську Миколаєві, а також Собор Святого Юра у місті Лева.

Фото coma.in.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео