Віра Олександрович

Серед щасливчиків на Тернопільщині опинилися аграрії і власники готелів

Бабій_н

Серед щасливчиків на Тернопільщині опинилися аграрії і власники готелів. Про зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) та особливості виписки податкових накладних для представників цих сфер читачам «Терену» розповів заступник начальника Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області Сергій Бабій.

Нагадаємо, зниження ставки ПДВ для аграріїв – це одна з ініціатив, над якими працювали законодавці, адже закон має надважливе значення для агросектору та економіки України в цілому. У документі передбачили зниження ставки ПДВ із 20% до 14% за операціями з постачання і ввезення на територію України деяких видів сільгосппродукції.

У відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області підкреслили: закон сприятиме заощадженню обігових коштів для аграріїв. Це дасть можливість інвестувати їх у розвиток господарств. Також новація знизить ефективність шахрайських схем (так званих «скруток» - прим.), через які експортується значна частина зерна, а аферисти отримують із держбюджету відшкодування ПДВ.

- Із якого періоду діє знижена ставка та на яку саме агропродукцію?

- Ставку 14% застосовують, починаючи з 1 березня 2021 р. Зміни стосуються таких товарних позицій, згідно з УКТ ЗЕД:

- продукція тваринного походження: велика рогата худоба, живі свині, вівці, а також молоко незбиране; - продукція рослинного походження: пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєвi боби, насіння льону, насіння свиріпи та ріпаку, насіння соняшника, насіння і плоди інших олійних культур, цукрові буряки.

- До операцій, розпочатих до 1 березня також будуть застосовувати ставку 14%?

- Ні, у цих випадках ставка ПДВ ще буде 20%.

- Як виписати податкову накладну? Адже аграрій не бажає втрачати право на податковий кредит і відповідати за невідображення податкових зобов’язань?

- Наразі, ДПС із Мінфіном у терміновому порядку затверджують зміни до податкової накладної, а також - до декларації з ПДВ. Після набрання чинності нових форм податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної, платникам забезпечать можливість реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, зокрема, у період з 01.03.2021 р. по дату впровадження нової форми вказаних документів.

Зауважу, згідно із п. 521 підр. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України (ПКУ) за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовують, у тому числі за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН.

- Експорт насіння соняшника здійснюють за якою ставкою? - Операції з вивезення товарів, зокрема, насіння соняшника за межі території України у митному режимі експорту оподатковують за нульовою ставкою. - Постачання с/г товару здійснили до 1 березня 2021 р., причому 10 березня відбулося повернення авансової проплати. За якою ставкою проведуть коригування? - Якщо повернення авансу відбувається після 1 березня, то у розрахунку коригування до податкової накладної, що була складена за операцією з постачання таких товарів, треба зазначати ставку ПДВ, вказану у податковій накладній, що коригується – 20%. - Нещодавно також знизили ставку ПДВ для інших галузей. Хто ж ці щасливчики? - Так, із 1 січня 2021 р. запрацювали зміни до ПКУ, внесені Законом №962 щодо податкових пільг і стимулів для підтримки діяльності у галузі креативних індустрій, культури, туризму, спорту та інших гуманітарних сферах.

Зокрема, запровадили знижену ставку ПДВ у розмірі 7% для операцій із постачання послуг, пов'язаних зі сферами культури й туризму, зокрема, послуг з показу вистав, культурно-мистецьких заходів, проведення екскурсій у музеях, зоопарках і заповідниках та їхнього відвідування. Знижена ставка ПДВ застосовуватиметься і щодо послуг з розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення й публічного показу фільмів, адаптованих в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та порушенням слуху.

Також передбачили, що протягом 2021-2022 рр. застосовуватиметься знижена ставка ПДВ у розмірі 7% до операцій із постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями та подібними закладами.

Фото надане відділом пресслужби Головного управління ДПС у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео