Ілона Хомів

Що приготувати, коли немає електрики

Для приготування багатьох кашів потрібен лише окріп або вода кімнатної температури

У період блекаутів, коли доступ до електроенергії обмежений, особливо актуальним стає питання приготування їжі без варіння.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури пропонують поради про те, що приготувати, коли немає електрики.

Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож і їх радять мати в запасі.

Каші, для приготування яких потрібен окріп

  • Ячна каша
    Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.
  • Пшоняна каша
    Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.
  • Пшенична каша
    Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло.  Почекати 30-50 хвилин для настоювання.
  • Булгур
    Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.

Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)

  • Гречана каша
    Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.
  • Перлова каша
    Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.
  • Кускус
    Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води  вистачить 5-10 хвилин.
  • Вівсянка (або вівсянка в пластівцях)
    Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.
  • Манна каша
    Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.
  • Кіноа
    Залити холодною водою й залишити на ніч.

Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.

Читайте також: Яка улюблена страва тернополян: опитування

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео