Щоб музика Ренесансу зазвучала в Язловецькому замку, із Польщі привезли рідкісний інструмент (фото, відео)

Музика Ренесансу, клавесин та архітектура Язловецького замку. В рамках велосипедного туру «Замостя-Одеса» піаніст, єдиний клавесиніст в Польщі, виконавець співаної поезії та авторської пісні, джазовий імпровізатор та актор Станіслав Лопушинський виступив із концертом у Язловці, де зіграв на клавесині твори польського композитора Миколи Гомулки, творчість якого пов’язана з цим місцем. Захід відбувся за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку.

Той шлях, який він пройшов і те, що зробило для нас польське консульство і польська сторона, щоб провести цей концерт, щоб привезти сюди інструмент і організувати все це - це взагалі щось за межею, розповідає Олена Сурм’як, заступниця голови Бучацької міської ради ( команда Чайківського «За майбутнє»). 

Клавесин є надзвичайним інструментом, є подібним до фортепіано, але коли в фортепіано натискається клавіша, то молоточок б’є по струні, а в клавесині шарпає струни. Клавесин приїхав зі мною сюди автомобілем, а я приїхав велосипедом, розповів Станіслав Лопушинський, польський піаніст, клавесиніст. 

Піаніст щодня долає десятки кілометрів на велосипеді, по дорозі зупиняючись у визначних історичних місцях та ділиться усім із підписниками на своїй сторінці в інстаграмі.

Якщо вважати, що рік тому пан Станіслав приїхав сюди і він ще не знав що таке Язловець, це спонукало його знайти автора, знайти його твори, їх розучити і приїхати до нас сюди – це просто фантастика, додала Олена Сурм’як. 

На території замку сьогодні діє монастир згромадження сестер Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії. Заступниця голови міської ради Олена Сурм’як розповідає, разом із сестрами тут хочуть створити культурний центр, де проводитимуть різні мистецькі заходи.

Думаю, що це початок дійсно такого центру культури, і не тільки. Тут переплітаються різні національності, це також велике багатство для нас і для інших. І я дуже тішуся, що прийшло, на скільки можна було, багато людей, зазначила Тетяна Чоп, сестра Язловецького монастиря згромадження сестер Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії. 

У рамках унікального проекту «Замостя-Одеса Тур», який покликаний поєднати три країни - Польщу, Україну та Молдову, Станіслав Лопушинський планує за 21 день подолати велосипедом 1400 км і відіграти 12 концертів, фінальний відбудеться в Одесі 16 липня.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео