Віра Олександрович

Штраф, втрата майна, суспільно-корисні роботи і навіть кримінал – усе це загрожує боржникам на Тернопільщині (фото, відео)

Якщо не платите аліменти, державна служба для вас – табу. Також вас не випустять за кордон, навіть можуть забрати авто чи будинок. Таке не лякає? Тоді вас відправлять на суспільно-корисні роботи. Прибиратимете на кладовищі, наприклад. Не захочете? Тоді вас посадять!

Метою внесення змін (повний перелік – у Довідці, що унизу) до законодавства у цій сфері був саме захист прав дітей. І для цього в Україні вже зробили все можливе, стверджують фахівці Управління юстицій Тернопільщини.

Другим пакетом змін збалансували права обох батьків

Закон №2475-VIII «Про внесення змін до деяких актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту дитини на належне утримання», набрав чинність 28 серпня. На додачу, 22 серпня Уряд прийняв постанову №619 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України». Вона вступила у силу 29 серпня.

– Держава зробила все, аби захистити інтереси діток. Тепер не сплачувати аліменти – максимально не вигідно, – стверджує заступник начальника управління юстиції із питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби Андрій Хічій. – Раніше жінки ходили, скаржилися, але реально вплинути на аліментників нам не вдавалося. Нині все змінилося!

Хічій1
Хічій1

Перелічив усі найсуттєвіші зміни начальник Управління юстицій Тернопільщини Едуард Кольцов.

Також варто зауважити, що у зв’язку зі змінами, збалансували права обох батьків. Тобто право виїхати ненадовго за межі України з малюком також отримає той із батьків, який не проживає з дитиною. Проте лише у випадку, коли він є добросовісним платником аліментів. Для цього йому необхідно звернутися з письмовою заявою до того із батьків, який проживає з дитиною. Дозвіл має бути наданий впродовж 10 днів. В іншому випадку за спрощеним порядком у наказному провадженні таке рішення виносить суд.

– За умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України передбачена адміністративна відповідальність, – нагадує посадовець.

Кольцов1
Кольцов1

Але – і це ще не все, адже за злісних аліментників взялися всерйоз. Наразі удосконалили норму законопроекту щодо виїзду за кордон дитини, яка проживає у неповній родині. При цьому законопроект передбачає можливість виїзду дитини за кордон строком до 1 місяця із тим із батьків, з ким проживає дитина, не лише на лікування, навчання і відпочинок, а й з метою її участі в дитячих змаганнях, фестивалях, учнівських олімпіадах і конкурсах за кордоном, у тому числі – у складі організованої групи дітей.

 Розмір штрафу, до речі, вирахувати доволі просто. До прикладу, якщо особа, яка має сплачувати аліменти щомісяця у розмірі 2 тис.  грн, ухилятиметься від сплати протягом року, то сума боргу становитиме 24 тис. грн. Окрім того, виконавець на таку особу накладе штраф у розмірі 20% від цієї суми, а саме – 4,8 тис.  грн (24 000/100 х 20% = 4800 грн). Таким чином,  загальна сума, що підлягатиме сплаті на утримання дитини, у випадку заборгованості становитиме уже 28 тис. 800 грн.  «Є частина боржників, яких нічим не налякаєш»

Ще жорсткішим законодавство стало до чиновників, які не сплачують аліменти. По-перше, посадовці повинні доводити, що вони – чесні, відразу при прийомі на роботу. По-друге, їх можуть звільнити, якщо таке порушення виявлять згодом..

– Є частина боржників, яких нічим не налякаєш. Їх приблизно 1,5 тисячі. У них немає грошей, майна, закордонного паспорта. Нічого! – визнає Едуард Кольцов.

На таких порушників будуть впливати по-іншому, уточнює Андрій Хічій. Для цього вже передбачили жорсткіші умови виконання суспільних робіт, а також кримінальну відповідальність за відмову від них.

Так, Тернопільщина не б’є рекордів за кількістю злісних аліментників. Втім, боржники все-таки є, наголошує пан Кольцов.

– Сьогодні на виконанні у наших працівників перебуває 701 виконавче провадження, де заборгованість у сплаті аліментів становить понад рік, 205 – від одного до двох років, від двох до трьох – 194, понад три роки – 252, – уточнює Едуард Кольцов. – Тому краще сплатити борг якнайшвидше...

Навіть судитися аліментнику тепер не вигідно, бо держава стягує усі судові витрати саме із винного, додає Андрій Хічій.

Про те, який вплив спричинила перша хвиля подібних новацій, читайте ТУТ і ТУТ. На користь дітей відтоді лише на Тернопільщині сплатили понад 41 млн грн. Близько 1000 жінок пішли на угоду із боржниками і забрали заяви із державної виконавчої служби. Очевидно, гроші їм виплатили, припускають фахівці. Це закон дозволяє. Окрім того, майже 700 аліментників самі розплатилися, аби не доводити справу до суду.

Фото і відео автора

Довідка. Суть змін, внесених другим пакетом законопроектів, передбачених ініціативою  Мінюсту #ЧужихДітейНеБуває:

  • система додаткових фінансових санкцій (штрафів) для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу;
  • система автоматизованого арешту коштів боржників;
  • притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт;
  • обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів;
  • українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців;
  • звільнення чиновників, які мають заборгованість понад 12 місяців;
  • звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних батьків, які не платили аліменти понад 3 роки;
  • застосування обмежень першого пакета до батьків, які не платять дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям уже після того, коли борг перевищить суму понад 3 місяці;
  • збільшення рівня мінімального утримання дитини тим із батьків, хто не проживає з родиною.

Вибір читачів за тиждень

Відео