Ростислав Фук

«Син просив виправдати батька»: засуджений за побиття дружини до смерті оскаржив вирок

У січні минулого року під час сварки чоловік кілька разів вдарив по голові товкачем для картоплі свою колишню дружину

суд

В апеляційному суді син просив виправдати батька, визнаного винним та засудженого за нанесення тяжких тілесних ушкоджень матері юнака. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду.

Йдеться про трагедію, яка сталася вночі 7 січня 2021 року у селі Плотича Тернопільського району, де чоловік під час сварки кілька разів вдарив по голові товкачем для картоплі свою колишню дружину.

Вироком Бережанського районного суду від 20 червня 2022 року підозрюваного визнали винним за частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілої) та призначили покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років 6 місяців.

Не погодившись із судовим рішенням, обвинувачений, його захисник і його син подали апеляційні скарги та просили вирок суду першої інстанції скасувати, закрити провадження у справі, звільнити чоловіка з-під варти у залі суду, оскільки злочин учинив не він, але через допущені судом першої інстанції істотні порушення кримінального процесуального закону суд виніс несправедливе рішення.

Колегія суддів, проаналізувавши матеріали кримінального провадження в межах поданих апеляційних скарг, прийшла до висновку, що суд першої інстанції виніс законне та обґрунтоване рішення і підстави для його скасування немає.

Вина обвинуваченого поза розумним сумнівом доведена зібраними та проаналізованими у справі доказами, зокрема висновками судових експертиз, показами свідків. Так, його син Петро Г. в суді визнав, що через конфлікти мати неодноразово викликала поліцію. Щоб заспокоїти батька, до них часто приходила голова сільської ради, – йдеться в повідомленні.

Фельдшерка екстреної медичної допомоги у суді розповіла, що жертва неодноразово зверталась за медичною допомогою через часті сімейні скандали з колишнім чоловіком. Також у матеріалах кримінального провадження наявні постанови Козівського районного суду про притягнення чоловіка  до адміністративної відповідальності за домашнє насильство стосовно колишньої дружини та накладення на нього штрафів.

Разом з тим, в обвинуваченого відсутнє алібі на час спричинення потерпілій тілесних ушкоджень та через постійні конфлікти з колишньою дружиною, яка була ініціатором конфліктів, був мотив вчинення злочину, оскільки він однак змушений був проживати в її будинку, бо іншого житла не мав. Тим часом, розповіла голова сільської ради, потерпіла перебувала у стосунках із односельцем і щоб узаконити їх подали заяву, – кажуть у пресслужбі.

Стосовно доводів апелянтів про суворість призначеного покарання судді зазначили, що при визначенні покарання враховано ступінь тяжкості злочину, особу винного та обставини, які пом’якшують й обтяжують покарання. Чоловікові призначено покарання у виді позбавлення волі, наближене до мінімального, передбаченого санкцією частини 2 статті 121 Кримінального кодексу України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео