Віра Олександрович

Скандал: ремонти місцевих і комунальних доріг на Тернопільщині «зависли» (фото)

Снимок1

Аж 590 млн грн отримала Тернопільщина на утримання і ремонти доріг місцевого значення, а також комунальних шляхів. Врахували у сумі, яку передбачив Київ, – і витрати на найгірші мости у нашому краї.

Втім, розподілити ці гроші на сесії обласної ради 5 березня депутати так і не змогли. Політикам не сподобалося, що деякі райони, на їхню думку, отримали надто високу квоту, а інші - коштами обділили. Відтак, ремонти місцевих і комунальних доріг на Тернопільщині «зависли», а заплатити за 2 місяці фірмам, які доглядали шляхи взимку, - нічим.

Снимок13
Снимок13

Нагадаємо, подання про зміни до бюджету Тернопільщини на 2020 рік на сесію обласної ради у четвер внесли чиновники виконавчої гілки влади, тобто ОДА. На вимогу депутатів обласної ради там був головний пункт про виділення коштів на боротьбу із поширенням коронавірусу COVID-19. Щодо його ухвалення сумнівів не було. Депутати лише домовилися по-іншому розділити 2 млн грн, аби не «загрузнути» у тендерах на 1,5 місяця. Окрім того, ще й вирішили додати 1 млн грн – суто на нагальні потреби медиків Тернополя.

Однак в ОДА «схитрували» і до питання про зміни до бюджету приєднали пункт про розподіл державних коштів на ремонти і утримання доріг Тернопілля. Власне, через це у залі і почався скандал, що загрожував навіть зривом сесії.

Снимок8
Снимок8

- Ви ж знаєте, ми на президії просили внести подання про зміни у бюджет лише у форматі боротьби із коронавірусом, - зауважив голова облради Віктор Овчарук. – Але в ОДА зробили зовсім по-іншому.

Доповідав з цього питання головний фінансист краю Степан Скибиляк. «За основу» депутати відразу дали 45 «за», а як тільки почалося обговоренні – «зашпорталися». Дійшло до відвертих сварок і вигуків із зали.

- Окрім 2 млн грн на боротьбу із коронавірусом, нам треба розподілити кошти, що прийшли на завершення об’єктів, які у 2019-му будували за кошти із Фонду регіонального розвитку, - каже Степан Скибиляк. – Наприклад, треба спрямувати 4 млн грн на дитячий садочок у Білій. До того ж, у нас є інші видатки, які треба оформити, бо не варто відкладати.

Снимок16
Снимок16

Найбільше про ухвалення цього питання переживав в. о. голови Тернопільської ОДА Ігор Гайдук. До речі, він пояснив відсутність свого керівника Ігоря Сопеля на сесії тим, що останній – на лікарняному.

Коли депутати почали раз за разом зривати голосування за питання про внесення змін до бюджету-2020, Ігор Гайдук не міг знайти собі місця, а також весь час говорив із кимось по телефону. В один момент він навіть попросив слово, щоб особисто звернутися до депутатів, але голова облради Віктор Овчарук йому відмовив.

- Ну, що? Будемо цирк влаштовувати? – не втримався врешті пан Гайдук, зірвавшись з крісла. – Скільки вже разів можна те питання переголосовувати?

Снимок14
Снимок14

Чому ж так переживав в. о.? А тому, що перелік доріг, які планують відремонтувати у 2020 році вже складений і погоджений. Ба більше, в управлінні капітального будівництва навіть необхідну документацію почали розробляти на всі 472 млн грн. І тягнути із цим не можна, бо настала весна, треба проводити тендери і гроші освоювати. Окрім того, 118 млн грн область отримала на зимове і літнє утримання шляхів, але заплатити підрядникам досі не може.

- Фактично я не можу розрахуватися із фірмами, які обслуговували наші дороги у січні і лютому, - додає начальник обласного управління капітального будівництва Віктор Кузяк. – Ви мусите зрозуміти, що ми затримуємо зарплату людям.

Але ці аргументи на депутатів не подіяли. Тож усім доведеться чекати на розподіл коштів аж до наступного засідання сесії. До того ж, головним розпорядником все-таки доведеться визнати управління капітального будівництва. Виявилося, за законом, його не мали права реорганізовувати, тому в ОДА вже почали процес скасування свого попереднього розпорядження щодо цього процесу. Тобто представники президентської гілки влади спершу «наламали дров», а тепер поспіхом виправляють помилки.

- Коли я прийшов на посаду, то у моєму підпорядкуванні було троє людей, - пригадує Віктор Кузяк. – Тепер у нас працюють 39 людей. Ми виконуємо всі покладені на нас обов’язки. А тепер мусимо розраховуватися із підрядними організаціями. Втім, обласна рада кинула кошти на ОДА. Вони їх просто передати нам не можуть.

Снимок15
Снимок15

Сесія також прийняла рішення щодо визначення статутних капіталів і затвердила статути кількох комунальних некомерційних підприємств, зокрема: «Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру» і «Тернопільського обласного центру служби крові». Після цього, о 16.30, засідання закрили. Про дату наступного пообіцяли повідомити додатково.

Нагадаємо, того дня на сесії заслухали інформацію про запобігання поширенню коронавірусу в області. Принагідно політики подискутували про створення обласної інфекційної лікарні.

Фото з трансляції на сайті te-rada.org

Вибір читачів за тиждень

Відео