Анастасія Кисіль

Скоро 1 вересня: як почнуть навчальний рік у школах Тернопільщини 

Влада заборонила проведення традиційних урочистостей 1 вересня. Проте це можна буде зробити на кілька днів раніше, або пізніше

Близько 10 тисяч дітей-переселенців вже подали заяви, щоб навчатися в школах Тернопільщини. Також діти з окупованих територій хочуть долучитися до тернопільських шкіл на онлайн-навчання. Починати навчальний рік планують з 1 вересня. Проте традиційних урочистостей у цей день не буде. Їх можна буде провести або на кілька днів раніше, або пізніше. Про це розповів голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш у етері «Радіо ROKS».

Святкових відкриттів чи звичних святкувань Першого вересня - не буде. Це може бути 30-31 серпня або 3-4 вересня. Війна в Україні - і в першу чергу важлива безпека дітей, - каже він. 

В області вже перевірили всі школи щодо безпечного перебування дітей під час навчання у воєнний період. Закладам уже надають дозволи працювати офлайн. Проте 13% шкіл області не відкриють двері для навчання учнів за партами. Йдеться про заклади освіти, які не відповідають критеріям роботи в умовах воєнного стану. 

Чи пускати дитину до школи, мають вирішувати батьки. 

Думки в суспільстві розділилися. Дійшло до того, що особисто я буду відповідати, якщо прилетить в школу. Хоча жодного з батьків я не змусив приводити дитину на навчання. Вони мають право вибору, - каже Володимир Труш. 

За його словами, в деяких школах проводять голосування серед батьків, щоб визначити форму навчання. 

А є школи, де наказовим шляхом директор каже, що вони відкриваються. Органи місцевого самоврядування на сьогодні є власниками тих приміщень навчальних закладів і їм вирішувати як діяти. Зі своєї сторони ми дали можливість вчитися в змішаній формі, в онлайн та офлайн формах, - розповідає посадовець. 

Думки батьків щодо форми навчання розділилися. Як писав Терен раніше, за результатами голосування, які проводили школи області, 80,5% батьків проголосували за офлайн та змішану форму, 19,5 % – за дистанційне навчання. Це загальні цифри по всіх школах. У кожній школі ситуація різна.

Хто найбільше проти навчання дітей в офлайн формі? Це батьки тих дітей, які виїхали за кордон, і зараз у фейсбуці сидять як справжні диванні експерти, які все знають про Україну, хоча зараз не живуть тут. Їм сказали сусідка чи бабуся, що в Тернопіль летить, що місто майже захопили. Тому вони кажуть, що не пустять. Вони і не могли б пустити, бо їхні діти за кордоном і можуть навчатися онлайн. Для чого тоді піднімати цей шум? Мені теж важливо, щоб наші діти виросли розумними, адже вони потім тут житимуть і відбудовуватимуть країну, - ділиться думками голова Тернопільської обласної військової адміністрації. 

До слова, близько 10 тисяч дітей вже подали заяви до шкіл області, щоб продовжити навчання. 

Є навіть звернення людей, які живуть на непідконтрольній території і не мають можливості навчатися в українській школі, наприклад, у Луганську. Тож вони скидають по департаментах освіти прохання про те, щоб включити її дитину до навчання. Я надіюсь, що це не фейк, - додає Володимир Труш.  

Читайте також: заступник міністра освіти перевірив шкільні укриття на Тернопільщині.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео