Орест Сарматський

Слива вийшла на перше місце в сегменті кісточкових (Агро-новини)

1901 (Copy)

Вирощування сливи набирає популярність серед українських садівників, хоча вона і не вважається експортною продукцією. Також слива конкурує в сегменті кісточкових.

Про це свідчить дослідження експортного потенціалу плодоовочевої сектора, проведеного в рамках спільного проекту ФАО та ЄБРР «Поліпшення доступу українського агробізнесу до експортних ринків», передає Agrotimes.

На вишню і сливу доводиться 60% всього збору кісточкових Україні. Але, на відміну від вишні, слива — культура морозостійка. Весняні заморозки і температурні перепади не завдають їй великої шкоди.

Завдяки цим якостям слива вийшла на перше місце в сегменті кісточкових культур. На її частку припало 36% від загального виробництва кісточкових в країні, тоді як частка вишні знизилася до 31%, а черешні та абрикоса — 13% і 16% відповідно.

Як правило, весь урожай сливи знаходить свій попит на свіжому ринку, де вже склалася певна культура споживання. До того ж весь внутрішній попит на ці фрукти задовольняється за рахунок власної

Документи на дотації за саджанці приймаються до кінця листопада

У державному бюджеті України на 2018 рік було закладено на садівництво, виноградарство та хмелярство 300 млн грн, по факту з яких було отримано 290 млн грн. Минулого року ця сума становила 75 млн грн.

Про це заявив начальник відділу розвитку садівництва і виноградарства Міністерства аграрної політики і продовольства України Віктор Костенко в рамках конференції «Найсучасніші агротехнології в створенні та обслуговуванні рентабельних горіхових садів», пише Agroportal.

1902 (Copy)
1902 (Copy)

«Наприклад, за придбання саджанця відшкодовується 80% від вартості, але не більше, ніж його нормативна вартість — 330 грн. По факту від районних комісій до міністерства надійшло заявок від 54 суб'єктів господарювання на 145 млн грн, з яких на садибний матеріал — 100,6 млн грн. Ці кошти уже будуть поверненні фермерам», — сказав Віктор Костенко. 

Вибір читачів за тиждень

Відео