Орест Сарматський

Собор у Тернополі показав, що має під землею і в піднебессі (фоторепортаж)

заставка

Музей-крипту та оглядовий майданчик на верхівці 240-річного архикатедрального собору відкрито у Тернополі.

- Крипта - це склепінчасте приміщення, яке було у переважній більшості середньовічніх західноєвропейських сакральних споруд, у Тернопільському соборі десятиліттями була зачиненою і засипана землею. Тепер після розчищення її зможуть відвідувати парафіяни, місцеві мешканці та туристи, які приїжджають до Тернополя, - розповіли настоятель собору отець Орест Павліський та отець Віталій Козак

е01
е01

У підземеллі, на 5-метровій глибині облаштовано музей «Сакральний Тернопіль». Тут розташовані матеріали про давні храми міста, яких не зберіг час, релігійна атрибутика різних століть, відомості з історії тернопільської парафії, що засвідчують багатовікове співіснування греко-католицької, римо-католицької та єврейської громад Тернополя.

d06
d06

У крипту-музей можна спуститися кам’яними сходами, або оглянути її частину через товсте скло, що вмуроване у підлогу  кафедрального собору.

d02
d02

Окрім цього, на висоті близько 30 метрів в соборі почав діяти оглядовий майданчик для тих, хто хоче побачити Тернопіль із висоти.

Архикатедральний собор у Тернополі вже давно визнаний однією з найкращих пам’яток архітектури пізнього європейського бароко, яка вирізняється чіткістю композиції об’ємів, гармонійними пропорціями. Його творець – геній пізнього бароко – Август Мощинський. А склепіння центрального нефа розписав відомий майстер пізнього бароко, львівський живописець-фундаменталіст Станіслав Строїнський.

d07
d07

d05
d05

d04
d04

d03
d03

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео