Сьогодні тернополяни відзначають другий Святвечір (відео)

original1

У народі, ввечері 18 січня – Голодна кутя, або другий Святвечір. Цього дня віруючі люди дотримуються строгого посту, а біля церкви святять воду. Йдучи по неї, наші предки квітчали посуд “безсмертником” або сухими волошками – “щоб Бог милував від злої напасті”. Увечері цю воду давали до Святої вечері та кропили нею хату, хліви і комори. В ряді західних регіонів України, зокрема, на Галичині “Голодна кутя” святкується як Щедрий Вечір. Знову, як і на Свят-вечір, намощують сіна на стіл під кутю і ставлять “дідуха” на покуття”.

У християн сьогодні Навечір’я Богоявлення. Вони йдуть до храму на урочисте богослужіння, де відбувається обряд водосвяття, повідомляє tv4.

– Відбувається вже перше водосвяття, велике водосвяття, де вже з тою водичкою, в традиції є, в народі, що люди, заким не вип’ють тої води, не їли ніякої страви. Йшли до церкви, набирали святу воду, несли її додому і таким самим чином ділилися нею з рідними, близькими, – розповідає священик Архикатедрального собору Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці отець Ярослав Шевчук.

Від ранку біля Тернопільської архикатедри тернополяни набирають свяченої води на вечір. Йорданська вода є цілющою для душі та тіла, запевняють священики.

–  Ми вечір даємо до страв воду, окроплюєм оселю, хату окроплюєм хату. Тай так святкуєм.

Увечері, 18 січня, традиційно українці мають голодну кутю, або ж другий святвечір. Весь день та увечері віруючі люди нічого не їдять – постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. За вечерею всією родиною потрібно розділити просфору та воду в знак єдності.

А вже наступного ранку, 19 січня, віряни святкують Богоявлення. Це день, коли Ісус Христос прийняв хрещення від Іоана Хрестителя, тим самим розпочавши свою місійну діяльність.

– Об’являється Господь триєдиний. Ісус Христос, який приходить хреститися на Йорданські води від Іоана хрестителя, і голос отця, який сповіщає: “Це є син мій улюблений”. І також дух святий, який сходить у вигляді голуба при хрещенні на Ісуса Христа, – каже отець Ярослав.

Вибір читачів за тиждень

Відео