Тамара Коблик

Спасіння або бомба уповільненої дії: що потрібно знати про антибіотики

Від стійких до антибіотиків бактерій щороку помирає близько 700 тисяч людей. Прогнозують, що до 2050 року кількість жертв «супербактерій» може досягти 10 мільйонів

Антибіотики — це речовини, які пригнічують ріст найпростіших мікроорганізмів. Роблять вони це, руйнуючи клітинні стінки бактерій, ядра їхніх клітин, нуклеїнові зв’язки, пригнічують синтез білка. Якщо коротко — допомагають організму протистояти бактеріям. Про це пишуть у Центрі громадського здоров’я України.

Не існує антимікробного препарату, який би подіяв на всі види бактерій. Саме тому призначення антибіотиків — справа лікаря.

Безвідповідальне вживання антибіотиків є причиною появи резистентних бактерій, тобто стійких до антибіотиків. Так і виникає антибіотикорезистентність, а з нею й ризик одного разу просто не вилікуватися від хвороби, не пережити операцію або померти під час пологів.

Якщо антибіотик приймати не за призначенням, то наслідки будуть такими:

  • з кожним разом вживання препарату з усіх існуючих бактерій хтось буде виживати. Нове ж покоління цих бактерій уже буде нечутливим до цього антибіотику наступного разу;
  • в кишківнику виживатимуть такі бактерії як Clostridium difficile, яка здатна спричиняти невиліковні ураження кишкової стінки та є не чутливою до загальновживаних методів дезінфекції;
  • у вас можуть виникнути алергічні й токсичні реакції, у тому числі відстрочені;
  • ви потенційно можете стати розносником (джерелом) резистентних бактерій та наразити на небезпеку своїх близьких і рідних.

Від стійких до антибіотиків бактерій щороку помирає близько 700 тисяч людей. Прогнозують, що до 2050 року кількість жертв «супербактерій» може досягти 10 мільйонів.

Чи зможе людство вплинути на цю тенденцію залежить від кожного з нас!

Нагадаємо, з серпня не купиш антибіотики без рецепта.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео