Віра Олександрович

Спроможність громад Тернопільщини скоро визначатимуть за новими критеріями (фото)

Демянчук

Регіональну комісію з інвентаризації водних об'єктів, лісових ресурсів, об'єктів державної та комунальної власності, розташованих на території територіальних громад краю, скликали у Тернополі сьогодні, 28 липня.

Як повідомили на сторінці Тернопільська обласна державна адміністрація, нарада проходила під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації (ОДА) Ігоря Дем'янчука. Ключовими для обговорення стали завдання, визначені у резолюції Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля від 19.07.2021 р. за №19111/66/1-21 до листа Міністерства розвитку громад і територій України від 13.07.2021 р. за №1/34.1/2624-21. Йшлося про організацію виконання протокольного рішення за підсумками наради, що відбулася 05.07.2021 р., на виконання завдання п. 5 рішення Ради національної безпеки й оборони України (РНБО) від 15.05.2021 р. «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади». Нагадаємо, його ввели в дію Указом Президента від 29.04.2021 р. за №180/2021. Зауважимо, йшлося у цьому документі, зокрема, про забезпечити проведення аудиту фінансових ресурсів територіальних громад із подальшим інформуванням громадськості.

- Питання інвентаризації водних об'єктів і ресурсів є особливо актуальним у часі децентралізації, - наголошує Ігор Дем’янчук. - Необхідно чітко визначити, які об'єкти й ресурси кому належать, щоб надалі не виникало конфліктних ситуацій і непорозумінь.

Що цікаво, Указ передбачає інвентаризацію не лише водних об'єктів, а й лісових ресурсів, об'єктів державної і комунальної власності, що розташовані на території територіальних громад. Це необхідно, щоб виконати іншу вимогу (цитуємо): «…розробити та затвердити методику оцінки рівня спроможності територіальних громад, що ґрунтуватиметься на показниках фінансової спроможності, у тому числі отриманих із держбюджету дотацій і субвенцій, нормативно-правові акти щодо дотримання єдиного підходу до системи горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій, а також щодо інформаційної взаємодії з новоутвореними місцевими фінансовими органами територіальних громад…».

Також під час проведення комісії, директор департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергоощадження ОДА Володимир Харченко прозвітував про стан виконання протокольних доручень з організації проведення інвентаризації. Він це зробив за результатами наради від 22.07.2021 р. Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео