Орест Сарматський

Стало відомо, чому тернопільські птахівники можуть згорнути виробництво

Минулий рік став роком випробувань для низки українських виробників, у тому числі й на Тернопільщині.

Аномальне зростання цін на енергоносії і корми стали причиною скорочення промислового виробництва м’яса птиці на 2% і яєць на 22%. 

Але остаточно добити вітчизняних промисловців, що ще утримуються на плаву, можуть податкові ініціативи влади, що набрали чинності з 1 січня 2022 року, повідомляє agroreview.com.

- Так, зокрема, у законі зазначено, що птахівники відтепер не можуть використовувати четверту групу оподаткування, і водночас сказано, що для них підвищується ставка податку на цій же четвертій групі. У результаті збитковості виробництва, за два останні роки зупинили свою діяльність більше ніж 30 промислових птахопідприємств. Збільшення податкового навантаження на галузь призведе до подальшої консервації виробничих потужностей і скорочення робочих місць у сільській місцевості, що є вкрай чутливим на сьогодні, - йдеться у повідомленні.

Іншим негативним аспектом введення змін в оподаткуванні галузі є істотне ускладнення адміністрування податків, оскільки 90% птахопідприємств має змішане виробництво — рослинництво і птахівництво, а іноді в структурі скотарство і свинарство. Підсумовуючи, асоціації “Союз птахівників”, “Український аграрний бізнес” і “Українська аграрна конфедерація” закликали владу переглянути в терміновому порядку свої податкові нововведення і відновити права птахівників на четверту групу оподаткування для уникнення негативних наслідків.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео