Віра Олександрович

Стільки грошей на Тернопільщині ще ніколи не отримували

гроші

До місцевих скарбниць Тернопільщини вже сплатили понад 3,9 млрд грн податків. Такої суми доходів громади краю ще ніколи не отримували.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- До місцевих бюджетів Тернопілля платники податків за 11 місяців перерахували 3 млрд 911,6 млн грн платежів, - уточнює в. о. начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Валерій Лісницький. - Це перевищило очікувані надходження на 6,2%.

Відтак бюджети додатково отримали 227 млн грн. Порівняно із січнем-листопадом 2018-го сплата зросла аж на 640,7 млн грн, або на 19,6%.

- Найбільше надійшло до місцевих бюджетів таких платежів: податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), єдиного податку, плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, акцизного податку із роздрібної реалізації підакцизної продукції, – перелічує він.

Зокрема, вже сплатили 2 млрд 630 млн грн ПДФО, що на 455,8 млн грн більше, ніж торік. Представники малого бізнесу перерахували 620,5 млн грн єдиного податку, а це - на 87,7 млн грн більше, ніж за відповідний період минулого року.

- Плати за землю надійшло 345,7 млн грн, а це – «плюс» 61 млн грн щодо показника 2018-го, - додає Валерій Лісницький. - Надходження від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, склали 110,2 млн грн, що на 30,1 млн грн більше, ніж у січні-листопаді торік. Суб’єкти господарювання, які мають справу з підакцизними товарами, сплатили 95,6 млн грн акцизного податку із роздрібної реалізації підакцизної продукції.

Лише у листопаді 2019-го платники податків спрямували до місцевих скарбниць 407,8 млн грн, що на 6% більше, ніж очікували. Отож, бюджети додатково отримали 22,9 млн грн. Порівняно із листопадом торік приріст надходжень склав 60,8 млн грн, або на 17,5%.

- Законодавчо створені всі передумови для збільшення доходів місцевих бюджетів, - каже Валерій Лісницький. – Але необхідна принциповіша позиція органів місцевого самоврядування. Варто зауважити, що в результаті децентралізації наповнення місцевих скарбниць зросло. Адже органи місцевого самоврядування є господарями своїх територій і, як ніхто інший, повинні бути зацікавлені у міцній фінансовій базі.

Зі свого боку, у податковій службі наголосили: вони відкриті до співпраці і надаватимуть необхідну консультативну допомогу.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео