Орест Сарматський

Стрибок цін на українську цибулю відчули і в Польщі (агро-новини)

unnamed (8)

Стрибок ціни на цибулю в Україні минулого тижня спровокував чергове подорожчання в сусідній Польщі.

unnamed (7)
unnamed (7)

Через брак пропозиція якісної продукції в місцевих господарствах українські мережі та оптові компанії на минулому тижні звернулись до послуг імпортерів. Саме завдяки підвищеному попиту з боку українських покупців польська цибуля на минулому тижні подорожчала в середньому на 5%. В Україні стрибок ціни був більш помітним: протягом останнього тижня якісна цибуля зросла в ціні на 10-15%, повідомляє «Інфо-Шувар».

Відзначається, що ціни на цибулю в Польщі сьогодні становлять 0,13-0,16 €/кг, в Україні ця продукція пропонується по 6,5-7,0 грн/кг (0,23-0,25 €/кг). Українські фермери поки тримають ціни на продукцію аналогічної якості в межах 5,5-6,0 грн/кг (0,19-0,21 €/кг), але планують з понеділка черговий раз переглянути їх в бік зростання.

Для довідки: від початку поточного сезону і до квітня Україні впевнено втримувала статус нетто експортера цибулі. Перше помітне зростання ціни було зафіксовано в середині квітня саме під впливом попиту з боку перекупників з Білорусії. Але  ближче до кінця квітня українська цибуля почала дорожчати вже під впливом внутрішнього попиту ціна початку травня в країни виникла потреба в імпорті.

Українським аграріям варто по-новому оцінити роль джмелів-запилювачів

Джмелі є незамінними запилювачами й дозволяють отримати хороший результат врожайності.

unnamed (9)
unnamed (9)

Вітчизняним аграріям варто більш уважно придивитися до джмелів-запилювачів, адже їх використання має дуже високий потенціал для отримання хороших врожаїв, пише REALIST.ONLINE.

Про це розповів директор аграрно-дослідницької асоціації «Жива країна» Богдан Мазницький.

Наприклад, для лохини джмелі є незамінними запилювачами, інакше ця культура не зможе дати пристойний результат врожайності, запилення бджолами працює набагато слабкіше. З економічної точки зору, висока ціна на лохину цілком виправдовує використання джмелиних сімей.

На сьогодні всі системні господарства, які займаються вирощуванням цієї культури, намагаються придбати джмелів.

На думку Богдана Мазницького, усім українським агар аріям потрібно управляти процесом запилення рослин. Зокрема, у минулому році виробничі дослідження проводили в господарствах на насадженнях малини — отримали збільшення врожаю ремонтантної малини на 20-30%.

У 2016 р. в Україні був збудований перший завод з розведення джмелів-запилювачів. Виробнича потужність підприємства становить 6-10 тис. джмелиних сімей на рік. Зараз компанія готується до запуску другої черги, що дозволить подвоїти потужності підприємства.

 

На Полтавщині загинуло близько 600 га цукрових буряків

Через різке похолодання на Полтавщині загинуло близько 600 га цукрових буряків, пишуть «Новини Полтавщини».

unnamed (10)
unnamed (10)

Про це під час обласної наради у режимі відеоконференції за участі аграріїв, широкого кола спеціалістів обласного та районного рівня, керівників сільськогосподарських та переробних підприємств розповів директор департаменту АПР Полтавської ОДА Сергій Фролов.

Як поінформував Сергій Фролов, на сьогодні у Шишацькому та Чутівському районах вже загинуло 0,6 тис. га цукрових буряків, щодо інших культур, похолодання може призвести до підвищеної вразливості комплексом хвороб та пошкодження ґрунтовини шкідниками.

Вибір читачів за тиждень

Відео