Орест Сарматський

Суниця продовжує дешевшати (Агро-новини)

n07 (Copy)

У кінці квітня ціни на українську суницю садову впали в 1,5 рази. Станом на 3 травня, на гуртових ринках Південної України суниця пропонується по 70-80 грн/кг. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

З цього тижня збирати суницю також розпочали теплиці Закарпатської області, їх ягода на гуртовому ринку «Шувар» у Львові сьогодні пропонується по 90-100 грн/кг.

Аналогічна тенденція спостерігається і по імпортній ягоді. Вона за тиждень теж стала дешевшою в 1,5 рази. Ягоду виробництва Іспанії та Греції на гуртових майданчиках країни продавці пропонують по 90-100 грн/кг.

0501
0501

Продавці скаржаться на низький попит на суницю. За їх словами, торгівля не пожвавилась навіть після зниження ціни. Вже за тиждень на Півдні країни почнеться збір суниці у відкритому ґрунті, тобто, пропозиція на ринку суттєво збільшиться і тиск на ціни посилиться.

Споживання яєць в Україні впало на чверть

З останні 5 років ємність ринку яєць в Україні зменшилася на 24%. Водночас останні два роки (2016–17 рр.) споживання знаходилося приблизно на однаковому рівні. Такі дані наводить Pro-consulting.

На рівень виробництва яєць в Україні впливає збільшення собівартості, зниження купівельної спроможності населення, втрата територій, на яких знаходилися як споживачі, так і виробники яєць.

Деяке пожвавлення виробництва спостерігалося у 2017 р., проте спровоковане воно було зростанням експорту. Аналітики зазначають, що на українському яєчному ринку присутня й незначна імпортна складова. У нашу країну в основному завозяться інкубаційні яйця для поповнення поголів’я птиці — з Польщі, Болгарії, Німеччини, Словаччини, Угорщини.

0102
0102

У найближчій перспективі головним чинником, що впливатиме на ринок яєць в Україні залишається експорт. Завдяки тому, що у 2017 р. вдалося продати за кордон рекордні 1,5 млрд штук яєць, їх виробництво зросло.

Вибір читачів за тиждень

Відео