Світлий Тернопіль Олександра Чмиленка (фото)

На полотнах Олександра Чмиленка постають різні куточки Тернополя, але навіть зображаючи добре відомі місцини, художник робить це по-особливому. Роботи пана Олександра світлі, приємних кольорів, дивлячись на них, відпочиваєш.

Систематично художньою творчістю Олександр Чмиленко почав займатися кілька років тому, хоча малювати любив ще з дитинства — добре вдавалися портрети та пейзажі, але життя склалося так, що вибрав іншу професію. Тож, коли з’явився вільний час, вирішив повернутися до свого захоплення.

unnamed (23)
unnamed (23)

Малював і портрети, і природу, шукав місця, котрі мене надихають. Коли задумався про те, щоби зобразити Тернопіль, місто, в якому я народився та виріс, бачив, як воно розбудовувалося — відчув, що це те, з чим я хочу працювати. Тут мені все близьке та знайоме. Знаю ті місця, котрі здавна ваблять тернополян і туристів, а також різноманітні малолюдні вулички, — розповідає співрозмовник.  

unnamed (22)
unnamed (22)

Першим з тернопільських місцин на полотні з’явився став. Тепер у пана Олександра є кілька робіт, де зображена ця водойма:

— Це своєрідний символ міста. Навколо нього зосереджено дуже багато важливих об’єктів – це і замок, і Надставна церква, також це знайомі кожному острівці Закоханих та Чайка, а теплохід, який у багатьох пов’язаний із приємними спогадами.  

unnamed (21)
unnamed (21)

Також серед фаворитів пана Олександра — центр міста, адже він цікавий і своїм духом, і архітектурою:

— Планую показати на своїх роботах не тільки ті його місця, котрі приїлися та стали загальновідомими туристичними родзинками, а й ті, котрі поки лишаються поза увагою. Мені цікаві старі вулички, де збереглися давні будинки з автентичними дверима, балкончиками, огорожами. Нині місто активно розвивається, і разом з тим знищуються оті місцини. Придивляюся до фотографій Тернополя позаминулого-минулого століть, бо цікаво було б відтворити на полотні краєвиди тодішнього міста. Планую зосередитися не тільки на архітектурних елементах, а й оживити композицію, зобразивши людей у тодішніх одностроях, показавши елементи повсякдення, побуту…

unnamed (20)
unnamed (20)

Олександр Чмиленко каже, що перш за все Тернопіль для нього це місто ставу та парків:

— Люблю гуляти у парках Шевченка та Національного відродження. Пригадую останній ще молодим, коли там не було центральної асфальтованої алей, а була протоптана стежина. Погано, що нині зі всіх боків його «піджимають» новобудови. Хоча загалом тішить, що місто розвивається, розбудовується. Але є й туга за старими місцями, які змінилися. Люблю часом пройтися вуличками, де виростав, там уже багато чого змінилося — повиростали дерева, вулички розширили. Хотілося б, щоби Тернопіль був більш історичним містом. Тобто, щоби про його давню історію мовило більше деталей таких, як відновлений тристоронній годинник і макет біля катедри. Хочеться, щоби місто набуло більш європейського вигляду — було зеленим, щоби було менше машин, а більше велодоріжок…

unnamed (17)
unnamed (17)

Анна Золотнюк.

Фото з архіву; ілюстрації: полотна Олександра Чмиленка з серії краєвидів Тернополя та роботи, де зображені члени сім’ї.

Вибір читачів за тиждень

Відео