Ростислав Фук

Священник-блогер з Тернопільщини поділився рецептом своєї паски (фото)

Священник каже, для приготування обов’язково потрібно мати бажання, добрий настрій і молитву

Рецепт смачної паски опублікував на своїй фейсбук-сторінці знаний священник-блогер із Тернопільщини Олексій Філюк.

Для приготування нам потрібно: бажання, добрий настрій і молитва, щоб Бог благословив наші руки і працю, – каже священник.

Інгредієнти:

  • борошно - 1 кг, можливо трішки більше;
  • молоко - 500 г;
  • жовтки - 12 шт;
  • дріжджі пресовані - 100 г;
  • масло (або маргарин) - 200 г;
  • цукор - 350 г;
  • родзинки - 100 г;
  • сіль - 1/2 ч.л;
  • лимон (цедра) - 1 шт.
  • ванільний цукор - 20г.

Спочатку готуємо опару: розводимо дріжджі в теплому молоці та додаємо 100 г цукру і 200 г борошна (від загальної кількості). Перемішуємо та залишаємо в теплому місці на 15-20 хв. Наша маса має збільшитися в об‘ємі вдвічі. Далі додаємо в опару решту цукру, жовтки, родзинки, цедру лимона, сіль і поступово домішуємо в тісто усе борошно. Вимішуємо тісто і в процесі додаємо розтоплене або кімнатної температури масло (маргарин). Вимішуємо тісто орієнтовно 15 хвилин, щоб почало відставати від рук. Далі ставимо в тепле місце, щоб збільшилося удвічі, далі ще раз прим’яти і ставимо, щоб підросло знову.

Розкладаємо тісто у підготовлені форми, заповнюючи на 1/3 частини. Ставимо ще раз на підйом (знов накритими). Перед випіканням змащуємо збитим яйцем. Поміщаємо паску випікатися в розігріту духовку. Спочатку температура 200 градусів, через 10 хвилин зменшуємо до 170-160 градусів. Випікати близько 40-50 хв (час залежить від величини паски, чим менша форма, тим менше часу знадобиться, і навпаки). Щоб верх не підгорів в процесі як рамочка зарумʼяниться, можна накрити фольгою.

Читайте також: 5 рецептів великодніх пасок, які завжди вдаються

Хто пече паску у тернопільських родинах і які секрети її приготування: опитування

Фото Олексія Філюка

Вибір читачів за тиждень

Відео