Інна Віконська

«Серцекусі» від кременецьких майстринь (фото)

Ось-ось прийде День святого Валентина. Хтось уже вибрав подарунки, інші тільки шукають, а художниця декоративного розпису тканин і кераміки, графік-ілюстраторка Юлія Янчук із  Кременця вже створила серію текстильних валентинок. 

Серія складається з м’яких звіряток — зайчиків, єнот, сов, виготовлені з тканини та розписані фарбами. Які вони, текстильні валентинки, чому саме із цього матеріалу, та чому такі валентинки універсальні — поговорила із мисткинею. 

— Доброго дня, пані Юліє. Розкажіть про ваші текстильні валентинки. Як виникла ідея їх створення? 

— Минулого літа у Кременці з майстринею Лілею Фурсик ми відкрили майстерню чудес «Викрутаси». У ній проводимо різноманітні майстер-класи, у ній діє дитяча художня студія та авторська майстерня,  де ми створюємо екосувеніри. Ліля працює над дизайном форм, а я згодом оздоблюю їх розписом. 

Наші  валентинки універсальні — їх можна дарувати не лише в День всіх закоханих, а впродовж року. Адже для вияву тепла і любові немає обмежень, для цього в році не один, а всі 365 днів і можливостей. До того ж такий невеличкий прояв уваги з теплими емоціями підійде не лише для коханої людини, а й для мами, сестрички, друга, подруги тощо. 

Ці текстильні сувеніри можуть бути із різними наповненнями. Всередині — холофайбер або синтепух, який доповнюємо ароматними натуральними квітами й травами — сушеною лавандою, сови із  кавовими зернами, сушеними чебрецем, м’ятою, мелісою. 

Юлія Янчук

— Як виник їхній дизайн: як народилися картинки та написи? 

— Ідея текстильних валентинок з’явилася напередодні різдвяних свят, коли ми працювали над серією ялинкових екопідвісок. 

—  Зайчики, єноти, сови… Хто ще з’явився на ваших валентинках? Здається, кожного звіра можна перетворити на доброго та романтичного. Як ви обирали героїв своїх валентинок?  Можливо, є ті, котрі передовсім асоціюються у вас із романтикою? 

— Кожна валентинка є втіленням певного темпераменту і характеру.  Кожен персонаж має свої емоції — хтось замріяний, інший стурбований, а ще — є закоханий, внутрішньо спокійний, збентежений…  і при цьому кожен сповнений теплим побажанням. 

Єнот трішки вредний, але сповнений неймовірних позитивних думок і справ, кролик — скромний і замріяний, ведмедик — сильний і здатний дістати зірку з неба. Кожен може знайти себе у цих образах.

Крім зображень, на текстильних валентинках, є й різноманітні написи: «Ти в моєму серці», «Зірка з неба для тебе», «Ти мій серцеїд і серцекусь». Роблю спеціальні написи на замовлення. А моя найулюбленіша фраза для мене «Починай день з посмішки». 

Текстильні валентинки Юлії Янчук

— Ви занотували: «Якщо о 3 ночі ви побачите на все місто одне вікно зі світлом отже, я ще сиджу з горням улюбленої кави, цікавим фільмом і пензликом #1 за улюбленою роботою. Час для натхнення і нових ідей». Розкажіть трохи про те, як зазвичай триває ваш робочий день чи то пак ніч? 

— Удень я працюю з дітками в художній студії, проводимо майстер-класи для школярів і дорослих з сучасних і традиційних декоративних технік, працюємо з Лілею Фурсик над новими ідеями, відмальовуємо і готуємо заготовки майбутніх виробів, які я розмальовую. Якщо багато замовлень, а часу обмаль — працюємо і вдома. Адже для митців пізня пора – це хороший час для творчості, коли малюючи, приходять нові ідеї та задуми і ти не помічаєш, як летить час. 

Крім зображень, на текстильних валентинках, є й різноманітні написи: «Ти в моєму серці», «Зірка з неба для тебе», «Ти мій серцеїд і серцекусь».

— Ми говорили про валентинки, але впевнена, що не тільки їх ви виготовляєте на текстилі. Ось, приміром, ще є кавові сови. А які ще герої та в якому форматі постають на тканині? 

— Окрім валентинок, є текстильні прикраси на ялинку, текстильні магніти, брелоки, екоіграшки, мішечки позитивних думок і хороших ідей, підвіски у формі серця із зображеннями архітектури Кременця. 

Оскільки цей рік за східним календарем є роком тигра, ми створили серію тигриків, ведмедиків, ангелів з традиційним символом «Дерево життя».  Розпочали створення сувенірів з героями української міфології — домовичками.  

— Розкажіть, у чому особливість розпису текстилю? Яка відмінність між роботою із цим матеріалом і папером? 

— Для розпису тканину потрібні спеціальні акрилові фарби для тканини. Вони не вицвітають і не втрачають своїх барв із часом, не змиваються після висихання. Також для колорування тканин і надання аромату фарбую їх розчином кави, какао і ванілі. Такі сувеніри мають аромат медово-імбирних пряників.

— А чому вам сподобалося працювати із текстилем?

— Я люблю працювати та в техніці витинанки, графіки, акрилового живопису, розпису дерев’яного декору і торбинок-шоперів. Тканина для мене є «теплим» матеріалом, на відміну від інших. У ній відчувається затишок дому, м’якість пледу, у який можна загорнутися перед каміном у зимовий вечір чи улюбленої іграшки з далекого дитинства. 

Для розпису тканину потрібні спеціальні акрилові фарби для тканини

— І наостанок. Що вам дає виготовлення рукотворів, які внутрішні ресурси активує? 

— Творча робота є можливістю додати барв у повсякденні будні, трішки оптимізму, пригорщу позитивної енергетики та гармонії. 

Фотографії надала Юлія Янчук

Вибір читачів за тиждень

Відео