Тернопіль має на кого рівнятися

image (1)

Львів’яни візьмуться за збереження культурної спадщини і ревіталізують цілий район у центрі міста.

Дні їдишу та міжкультурного діалогу проходили у Львові 13-20 грудня. На заходах пройшло обговорення збереження культурної спадщини, ревіталізації колишньої єврейської дільниці, та діалогу різних культур. Крім того, була озвучена пропозиція облаштувати в колишній єврейській дільниці Кракідали рекреаційний простір.

- Зокрема, архітектор Маркіян Коссак запропонував гармонізувати забудову та облаштувати на місці ринку «Добробут» рекреаційну зону – парк, який би гармонійно пов’язав з іншими зеленими зонами середмістя та пл. Святого Теодора, - повідомляє zaxid.net.

Окрасою, кажуть, є єдина збережена в часи війни синагога «Якоб Гланзер Шуль» – пам’ятка XIX століття, що розташована на вул. Вугільній. У ній зараз за кошти громади проводять ремонт. Там віднедавна почали організовувати екскурсії, виставки, працюють театральні студії – «Театр на Вугільній», інклюзивний театр, видається газета «Шофар». Готують сталу експозицію «Зал синагог» з макетами всіх знищених синагог Краківського передмістя та стендами з інформацією про щоденне життя Кракідалів до Другої світової.

 

image
image

Навесні там буде облаштовано лекційний зал для зустрічей, конференцій, занять, міжкультурних подій міста.

Довідка. Кракідали — це частина Львова, до Другої світової війни населена євреями, яка починалася від теперішнього ринку «Добробут» і простягалася до площі святого Теодора. Весь цей простір, окрім забудови, був торговою дільницею. У ширшому контексті це все Краківське передмістя аж до колії, яка перетинає проспект Чорновола і вул. Замарстинівську. Під час зустрічей обговорили ревіталізацію цього району та збереження культурної спадщини, яка є тут.

Фото Zaxid.net

Вибір читачів за тиждень

Відео