Тернопіль має на кого рівнятися (фото)

5

Громадський простір для житлового району втілили у архітектурному ансамблі нової гімназії у Гельсінкі. Проєкт реалізували буквально за рік.

Про Незвичайну державну школу, у якій є місце як дітям, так і уже дорослим, розповіла журналістка, кореспондентка Галина Сергієва.

- Ми живемо в спальному районі Гельсінкі, і раніше, просто неподалік від нас, між метро і спортивним центом, був пустир.

Якось пару років тому там з’явилось оголошення, що тут починають будувати лукіо. Так в Фінляндії називають старшу школу, де діти вчаться 10-й, 11-й і 12-й клас. І навчання  в новій школі має початися вже в 2021 році.

Пустир був зовсім невеличкий і не вірилося, як туди можна втулити школу, а ще і так швидко.

Однак, робота закипіла, проект робило модне архітектурне бюро. Буквально на очах росла величезна будівля. За будівельними огорожами невдовзі можна було бачити великі вікна і незвичайну каскадну конструкцію з кількома рівнями і подвір’ями на дахах тих рівнів, - розповідає вона. - Ще навесні там було повно вантажівок і будівельні ліса, зараз там все відкрили, задум такий, що школа буде громадським простором для всього району.

Біля центрального входу лукіо - простір із маленькими бетонними табуретками, де можна сидіти, гуляти, спілкуватися.

Піднімаючись на рівень вище, опиняєшся на даху шкільної їдальні.

- Ти наче здіймаєшся над районом, - коментує Галина Сергієва.  - Там майданчик з бруківки з підігрівом, там ніколи не буде снігу і льоду, він оточений дерев’яними лавами, навколо деревця, і сходи на наступний рівень  - то одночасно і сидіння, тобто там можна влаштовувати концерти.

А на найвищому рівні - прямий вхід до класів, а ще - просторе подвір’я, вкрите м’яким покриттям, аби не забитися, там дерев’яні столи, аби можна було робити домашку просто на вулиці, купа гойдалок-лавок, турніки, щось на кшталт маленького скалодрому, і батут! Міцний гумовий батут у дворі старшої школи!

Ну звісно ж, на батуті люблять стрибати не тільки малюки, зізнається жінка. Вона також випробувала нову конструкцію.

- Класний спосіб витягнути дітей на вулицю на перерві, хоч на трошки, - зазначає Галина.

І, знаєте, підкреслю, що кореспондент таки права на всі сто, адже такий громадський простір, де немає обмежень – знахідка. Варто взяти приклад, як облагороджувати і планувати дозвілля на таких територіях.

- А ще знаєте, що росте на цих подвір’ях на клумбах, навколо тих всіх гойдалок, батутів і лавок? – запитує жінка. - Там ростуть… кущі полуниці! А ще лаванда і колоски.

Так просто і так мило.

Гойдалася на гойдалці і думала про те,  як треба любити життя і дітей, щоб побудувати таку школу і такий простір.

P.S. Навчання у цій школі, звісно, безкоштовне. Безкоштовне все, починаючи від підручників, і закінчуючи гарячим і смачним обідом для всіх школярів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео