Тернопіль має на кого рівнятися (фото)

14

Нічне освітлення з живих рослин – не вигадка. У США таке освітлення незабаром зможе замінити вуличні ліхтарі.

Інноваційну розробку презентували інженери з Массачусетського технологічного інституту США. Вчені досліджують рослини, які світяться вночі і в майбутньому зможуть замінити електричні лампи, які люди використовують у побуті або для вуличного освітлення. Наукову роботу опублікували в журналі Science Advances.

Як розповідають розробники, така технологія працює за рахунок вбудованих наночастинок під назвою алюмінат стронцію. Вони знаходяться біля поверхні листя. Заряду від світлодіодної лампи тривалістю 10 секунд достатньо, щоб рослина яскраво світилася протягом декількох хвилин, після чого наночастинки можна повторно заряджати.

12
12

Нову технологію науковці застосовували до п’яти видів рослин з листям різного розміру — базиліку, крес-салату, тютюну, ромашці й таїландській рослині «вухо слона». Тож слід зазначити, що вона діє.

17
17

До речі, рослини надходять у переробку після скидання листя, а це дозволяє вилучити з них до 60% наночастинок для повторного використання. Вчені заявляють, що на одній рослині можна комбінувати різні типи наночастинок.

Фото: science.org

Вибір читачів за тиждень

Відео