Віра Олександрович

Тернопіль має всі шанси покинути «червону» зону карантинних обмежень (фото, відео)

Медики2

Тернопіль уже може вийти із «червоної» зони – таку позицію під час засідання міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 7 жовтня, відстоювали як медики, так і представники міської ради. 

Спонукала їх до цього позитивна динаміка епідемічної ситуації, яку спостерігають впродовж останніх 2-х тижнів. Що цікаво, фахівці були із Ситуаційним центром на відеозв’язку.

Штаб1
Штаб1

У Тернополі відмічається динаміка зниження захворюваності за чотирма критеріями, яких дотримується Кабмін при визначенні зон, каже міський голова Сергій Надал. Зокрема, за 14 днів динаміка зниження показника на 100 тисяч населення у місті вища, ніж на Тернопіллі загалом. Якщо 5 жовтня обласний показник знизився на 3,6%, то в місті на 8,4%. 

Мер наголосив, що всі дані про захворюваність та інше у Тернополі він оприлюднив ще на засіданні Кабміну минулого тижня. Однак там сказали, що зонування вводиться на 14 днів і через це ще тиждень має бути жорсткий карантин.

Тепер у мене будуть вагоміші аргументи, додає пан Надал. – Тож я планую довести цифри, які нині є в Тернополі, на засіданні Кабміну завтра, 8 жовтня. Тернопіль має вийти із «червоної» зони. 

За словами лікаря-епідеміолога Володимира Паничева, картина дійсно змінилася.

Станом на 6 жовтня у Тернопільській області зареєстрували 14 тисяч 731 випадок лабораторно підтвердженого COVID-19: 13 633 – у дорослих і 1 098 – у дітей, а також - 21 348 випадків підозри на коронавірусну інфекцію, - каже він. - За весь період спостереження від коронавірусу в області померли 187 чоловік. Причому летальність в області становить усього 1,3%. Наразі хворіти продовжують 4 550 жителів Тернопільщини– це 0,01% від усього населення області.

Як пояснив Володимир Паничев, 6 жовтня на Тернопільщині зниження показника спостерігали в межах 7%, а в Тернополі - вище 7%. Показник по області 347,3 випадки на 100 тисяч населення за попередні 14 днів перевищує загальнодержавний лише у 2,4 раза.

– Нагадаю, критерієм до віднесення до «червоної» зони є перевищення цього показника в 5 і більше разів впродовж п’яти днів поспіль, – додає він. – Тобто міський показник 5 днів поспіль мав би у 5 разів перевищувати загальнодержавний, а у нас ситуація така: у Тернополі протягом 12 днів поспіль йде зниження рівня захворюваності. Причому загальнодержавний показник зараз зростає, а міський – знижується. На рівні держави ситуація в багатьох областях ускладнюється і захворюваність реєструється висока.

Окрім того, наголосили медики, вікова структура захворюваності на Тернопільщині показує, що діти – не є групою ризику (18% від усіх хворих – прим.). Також не входять до серйозної групи ризику люди від 18 до 30 років (12,2% в структурі захворюваності – прим.).

Медики1
Медики1

– У Тернопільських загальноосвітніх школах всього 10 класів перебувають на самоізоляції, а у дошкільних навчальних закладах – лише 3 групи, – додає начальник міського відділу медичного забезпечення Василь Даньчак. – До того ж, слід зауважити, що збільшується відсоток осіб, які одужали від COVID-19. Станом на 7 жовтня він складає 67,7%, що є одним із найвищих показників за весь період спостереження.

За його словами, усі перелічені дані дають підстави для виходу Тернополя із «червоної» зони. Втім, така позитивна динаміка не знижує ризик зараження на коронавірусну інфекцію і вимагає дотримання протиепідемічних заходів усіма групами населення, включаючи навчальні заклади.

– А ось тернополянам 30-65 років слід бути особливо обачними, адже вони складають 76,5% в структурі захворюваності, – наголошує Василь Даньчак.

До слова, новий розподіл за зонами мають визначити завтра, 8 жовтня. Він почне діяти на Тернопіллі із 00:00 годин 12 жовтня.

Фото з трансляції засідання штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео