Орест Сарматський

Тернопіль перший в Україні дізнався, як розмовляти з «ватником» (фото)

У Тернополі презентовано видану тут книгу Олега Панфілова «Розмова з «ватником» .

Богдан Фенюк, директор відомого в Україні тернопільського видавництва «Мандрівець», де видано книгу на початку її презентації коротко розповів про Олега Панфілова. Отож, Олег Панфілов - професор Державного університету Ілії в Грузії. Тривалий час був ведучим програми телеканалу «ПІК». Коментатор української служби «Радіо Свобода», лауреат гран-прі Міжнародного кінофестивалю "Образ віри” (1993), нагороджений призом «За свободу преси» Information Safety and Freedom, ISF (2009), кавалер грузинського Ордена Честі (2013). Автор і упорядник 35 книг, виданих у різних країнах, автор сценаріїв 8 фільмів, близько 4000 статей, опублікованих у різних країнах.

unnamed (18)
unnamed (18)

У видавництві «Мандрівець» рік тому вже вийшла книга Олега Панфілова «Антирадянські історії» і ось ще одна книжкова новинка, яка, по суті, є продовженням попереднього видання.

unnamed (17)
unnamed (17)

У книзі, як йдеться в передмові, автор пояснює сучасний феномен – появу й існування на одній сьомій частині земної поверхні території держави Росії, в якій брехня є державною політикою, а вигадану історію видають як реальну. Зокрема, Панфілов розглядає формування унікальної істоти – «ватника» – носія «ватної ідеології». Автор розповідає про цю ідеологію, що складається з культу особи, цензури і пропаганди, впевненості у «великодержав’ї» та «непереможності». Ця книжка також і про події новітньої історії в Грузії, Україні, а тепер у Сирії, що стали можливими внаслідок великої політичної гри, яка вибудовується на ще одній рисі «ватника» – імперськості його мислення.

unnamed (14)
unnamed (14)

То хто ж такий «ватник»? Про що і як з ним розмовляти.

І чи варто? Звідки він взявся! Яка його міфологія? На ці та інші запитання й дав відповідь Олег Панфілов під час презентації своєї книги в одній із книгарень Тернополя.

unnamed (19)
unnamed (19)

- Якщо узагальнювати образ «ватника», то він складається з передовиць газети «Правда», репортажів радянського телебачення про те, як «в Америці негрів лінчують», численних портретів Сталіна і Леніна, бадьорих радянських пісень і маршів, постійних обіцянок ось-ось приходу світлого майбутнього, - каже Олег Панфілов у своїй книзі. - Однакових «ватників» не буває: одні хотіли б повернутися в 30-і роки, щоб «жодна гнида не могла пискнути» проти нашого дорогого і улюбленого товариша Путі..., тобто, Сталіна. Інші хотіли б знову потрапити до брежнєвських роздольних часів, коли можна було зайняти яку-небудь незначну посаду, а потім просуватися вперед – до тієї самої годівниці, яка дозволяла безбідно жити. Здається, тоді, у брежнєвські часи, з'явився такий дивний підвид начальників – прибиральниці, які завжди на всіх кричать.

Ватники відповідають спочатку найпростіше, мовляв, брешеш. Потім починають вигадувати різноманітні відмовки.

unnamed (15)
unnamed (15)

Опонувати «ватнику» – все одно, що в архіві КДБ розповідати Путіну про реальну історію радянських репресій – він буде смикатися, покриватися плямами, пітніти і шипіти. В принципі, «ватник» вибагливий, всеїдний, готовий матом говорити навіть з доктором наук, хоч з жінкою, оскільки «ватник» народжений для того, щоб всі знали – він завжди у всьому правий, навіть якщо нічого ніколи не читав і не бачив

Якщо у вас є бажання щось обговорювати з «ватниками» і намагатися їм щось розтлумачити, то приготуйтеся до того, що вони швидко перейдуть на мат і на будь-який ваш випад і пропозицію ознайомитися з документом або переглянути відео вони будуть матюкатися все відчайдушніше і відчайдушніше. Це явна ознака того, що вони втрачають самовладання, але здаватися не збираються. В принципі, «ватник» вибагливий, всеїдний, готовий матом говорити навіть з доктором наук, хоч з жінкою, оскільки «ватник» народжений для того, щоб всі знали – він завжди у всьому правий, навіть якщо нічого ніколи не читав і не бачив, - каже Олег Панфілов.

unnamed (16)
unnamed (16)

Наприкінці спілкування із шанувальниками його творчості публіцист повідомив, що зараз у видавництві «Мандрівець» готується до друку книга про історію українсько-грузинських стосунків.

unnamed (20)
unnamed (20)

- Пишемо її разом із Вахтангов Кіпіані. Він буде писати ту частину, книги, що стосується грузинів, які жили і живуть в Україні, а я – про українців, які були і є в Грузії, починаючи із перших переселенців, із середини XIX  століття, які заснували там навіть українське село Бакуріані. У книзі будуть викладені дуже цікаві факти з історії стосунків між обома народами. Зокрема, по грузинів, які воювали в УПА, українців, які рятували абхазьких біженців у 1992-1993-х роках і захищали Абхазію та грузинів, учасників Майдану і АТО, тих, хто відстоював і відстоює незалежність Україні і, опосередковано, незалежність своєї країни, - сказав Олег Панфілов.

222
222

Зустріч із публіцистом завершилася автограф-сесію для тих, хто придбав цікаву книжкову новинку, цей своєрідний посібник, що розкриває суть природи «ватника» і аргументовано дає орієнтири, факти, які під час розмови з «ватниками» доводять їх до ступору.

11111
11111

   Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео