Віра Олександрович

Тернопілля: об’єднанню громад заважають сільські голови і партійні інтереси

Валов1

Об’єднані територіальні громади Тернопілля уже отримали на облаштування своєї інфраструктури близько 50 млн. грн. із понад 141 мільйона субвенції, передбаченої за постановою Кабміну.

Гроші із Києва (читайте докладно ТУТприм.) надходять поступового. Деякі громади, наприклад, у Новому Селі, уже їх успішно освоюють, повідомили у Тернопільській обласній держадміністрації сьогодні, 13 липня. Йшлося на прес-конференції не лише про гроші, а й про проблеми, із якими стикаються «піонери адміністративної реформи».

«Мало отримати гроші, треба уміти ними розпорядитися»

Загалом 161 проект на загальну суму 129 млн. грн. оформили цього року у 26-ти об’єднаних територіальних громадах краю. Частина документів ще перебуває на розгляді і погодженні в обласній держадміністрації, а також у Міністерстві регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України (далі - Мінрегіонбуд), уточнив начальник управління містобудування і архітектури Володимир Харченко.

Захарченко
Захарченко

  • Ми уже розглянули 120 запропонованих проектів на суму 129 млн. грн., - каже він. – Після цього проекти передаємо на погодження у Мінрегіоні. У Києві вже розглянули 81 заявку із нашої області.

Насамперед, громади планують використати кошти на ремонти доріг, а також  реконструкцію чи оснащення об’єктів соціальної сфери – шкіл, медичних пунктів тощо. Витрачати гроші планують також на очисні споруди, каналізацію і вуличне освітлення (читайте ТУТприм.).

  • Ми сподіваємося, що громади незабаром підготують усі проекти, аби використати всю надану краю суму, - додає Володимир Харченко. – Але варто нагадати: мало отримати гроші, треба ще й уміло ними розпорядитися.

Нагадаємо, Перспективний план формування територій громад Тернопільщини депутати схвалили 11 грудня 2015 р. («Терен» писав про це ТУТприм.).

На шляху реформи постає чимало перешкод

За даними Мінрегіонбуду, надходження до бюджетів новоутворених громад Тернопілля з розрахунку на одного жителя цього року зросли орієнтовно у 2-3 рази. Це - якщо порівнювати із фінансовою ситуацією до об’єднання, наголосив Володимир Харченко.

  • На додачу, громади мають значну підтримку від держави, - нагадує він. – Про допомогу заявляють і закордонні фонди. Тому ми сподіваємося, що процес об’єднання у нашій області проходитиме активно.

Такі ж сподівання висловив заступник голови Тернопільської обласної держадміністрації із питань децентралізації Олег Валов. Хоча й визнав, що на шляху реформи постає чимало перешкод. Зокрема – законодавчі.

  • Ми у червні очікували прийняття кількох законопроектів, але частина із них пройшла лише перше читання, - продовжує він. – Наприклад, №4676 стосується зміни меж районів, якщо громада так вирішить. Із цією проблемою ми, зокрема, стикнулися, коли село Свидова Чортківського району захотіло об’єднатися із Товстенською об’єднаною громадою Заліщицького району.

Інший законопроект №4772, за словами пана Валова, дозволив би селам і селищам поєднуватися до вже існуючих громад. Немає і закону, який дозволив би громадам розпоряджатися землями за межами населених пунктів (читайте ТУТприм.).

  • Проблематичним є також створення громад у містах обласного значення – Тернополі, Кременці, Чорткові і Бережанах, - каже він. – За бюджетним кодексом, вони практично отримали такі ж ресурси, на які могли розраховувати, ставши центрами громад.

Валов
Валов

Окрім того, Олег Валов поскаржився на деяких сільських голів, які не хочуть втратити своє крісло, а тому підбурюють людей проти об’єднання. Заважають процесу децентралізації на Тернопіллі, за його словами, і партійні інтереси деяких політичних сил.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео