Ростислав Фук

Тернопільщина стала новим домом для школи верхової їзди з Луганщини

Тепер борщів’яни та жителі громади мають свій «Кінний дім», який навчає верхової їзди та лікує іпотерапією

Вісім років школа верхової їзди «Кінний дім» діяла у місті Кремінна на Луганщині. Через війну, розпочату росією проти України та окупацію, складним евакуаційним маршрутом у квітні керівництво школи перевезло коней на Тернопільщину, в Борщівську громаду, пише Сільський Господар.

Тепер борщів’яни та жителі громади  мають свій «Кінний дім», який навчає верхової їзди та лікує іпотерапією. А нещодавно відбулися перші показові виступи юних учасників занять кінним спортом.

Школа верхової їзди у Кремінній діяла з 2014 року, там пройшло все моє довоєнне життя. Я працював у міському будинку дитячої творчості, вів гурток верхової їзди, за фахом я тренер-викладач, – розповідає директор «Кінного дому» Борис Семиволос. – Але повномасштабне вторгнення рашистів стало реальністю, в березні склади із запасами кормів для 16 коней стали їх «надбанням», на околицях міста вже йшли бої, і ми прийняли нелегке рішення – вивезти коней у безпечне місце. Оголосили збір коштів, наші друзі, а друзів маємо багато і в Україні, і в світі, швидко допомогли зібрати 150 тисяч гривень. Ми замовили спеціальний транспорт і двома етапами перевезли 11 коней спочатку в Дніпро, а згодом на Тернопільщину, в Борщів. Тут підприємець Мирослав Солян надав приміщення колишньої ферми. П’ять коней так і залишилися в Кремінній, вже не встигли вивезти, але коні в надійних руках – їх доглядає сім’я наших вихованців. Кремінна зруйнована, там окупанти.

«Кінний дім» у Борщеві знайшов нову домівку, має велику підтримку батьків своїх нових вихованців, борщів’ян, Борщівської міської ради. Школа верхової їзди отримала шанс на відродження. Борис Семиволос вдячний усім, хто сьогодні надає «Кінному дому» допомогу, особливо в заготівлі кормів, і всіляко сприяє. Каже, що діти тут просто чудові – спозаранку приходять годувати, доглядати й випасати коней.

Разом із паном Борисом у Борщів переїхали його 17-річний син Єгор та тренер-реабілітолог Костянтин Полторацький, отож заняття з дітьми успішно вдаються. Це – прогулянки верхи в Замковому лісі, іпотерапія як потужний метод лікування окремих захворювань, демонстрація елементів із кінного театру. Навчають вихованців насамперед триматися в сідлі, правильно поводитися з конем. Займатися верховою їздою дівчаткам радять з 11-12 років, хлопчикам можна й раніше, з 8 років. Не відмовляють і дорослим – 20–40-річним.

Перші показові виступи вихованців кінної школи і тренерів  відбулися в околицях села Вовківці Борщівської громади 28 серпня та засвідчили, що юних чи не найбільше приваблюють елементи кінного театру – застрибнути на коня в галопі, проїхати верхи з шаблею та іншою зброєю, «покласти» коня на полі бою, забрати пораненого. Бойове козацьке мистецтво демонстрували тренери.

Авторка: Наталія Галушка

Фото Сільського Господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео